Nový olomoucký arcibiskup o svém jmenování: Bylo to velké překvapení, šok, říká Josef Nuzík

17. únor 2024 09:17

Novým olomouckým arcibiskupem byl v pátek 9. února jmenován 57letý biskup Josef Nuzík, který doposud působil jako administrátor olomoucké arcidiecéze. Místo metropolity moravského nebylo obsazeno od roku 2022 po odchodu Jana Graubnera, který nyní zastává pozici pražského arcibiskupa.

Vhodného kandidáta na olomouckého arcibiskupa hledal více než dva roky apoštolský nuncius se svými spolupracovníky. Ze tří nejvhodnějších kandidátů byl papežem Františkem vybrán Josef Nuzík. „Bylo to velké překvapení, šok. Když jsem v neděli odpoledne měl rozhovor s panem nunciem, nevěděl jsem, čeho se bude týkat. Beru na sebe zodpovědnost na delší čas, zodpovědnost za velkou arcidiecézi,“ říká arcibiskup.

Biskup Nuzík pochází ze Strání na Uherskohradišťsku a po maturitě pracoval jako soustružník v Uherském Brodě. Kněžské svěcení přijal roku 1995 a působil v Novém Jičíně. Jeho dalšími působišti byly Luhačovice, Nivnice a Štípa u Zlína, v tomto posledním období byl také děkanem vizovického děkanátu.

Beru na sebe zodpovědnost na delší čas, zodpovědnost za velkou arcidiecézi.
Josef Nuzík, nový olomoucký arcibiskup

Od roku 2005 sloužil jako vicerektor kněžského semináře v Olomouci a roku 2009 jej arcibiskup Graubner jmenoval svým generálním vikářem. V červenci roku 2017 byl jmenován pomocným biskupem olomouckým, v létě roku 2022 byl po odchodu arcibiskupa Graubnera do Prahy zvolen administrátorem arcidiecéze.

Do svého rodiště a bývalých působišť se má v plánu Josef Nuzík navracet. „Ta služba diecézního biskupa je rozestřena po celé diecézi. Už i do teď jsem jezdil tam, kde vznikla potřeba ze strany kněžích, farnosti, ale také obcí a měst,“ vysvětluje Nuzík. Olomoucká arcidiecéze zahrnuje území většiny Olomouckého kraje, Zlínského kraje, ale také části krajů Pardubického a Jihomoravského.

Inaugurace nového arcibiskupa je naplánována na sobotu 13. dubna.

Autorka textu: Sabina Müllerová 

autor: Petra Ševců
Spustit audio

Související