Od dálnic a silnic první třídy musí zmizet billboardy. Nařizuje to nový zákon

31. srpen 2017

Od pátku 1. září nesmí u dálnic a silnic první třídy stát žádné billboardy. Zakáže je zákon, který kolem dálnic a silnic rozšiřuje ochranné pásmo bez reklam. Končí tak pětileté přechodné období, během kterého měli provozovatelé venkovní reklamu utlumit a odstranit. Před týdnem lemovalo dálnici D5 přes sto billboardů. Další desítky reklam byly na mostech.

Na dálnici od Plzně do Rokycan nebyly billboardy žádné, pak ale začaly přibývat. Na 41. kilometru, kde je hranice krajů, po vjezdu do Středočeského kraje bylo billboardů a reklam na mostech čím dál více, houstnout začaly poblíž Berouna. Situace byla podobná i v opačném směru, od Berouna do Rokycan bylo u dálnice desítky billboardů a reklam na mostech. Až kolem 80. kilometru, tedy kolem Plzně billboardy zmizely.

Úsek dálnice D5 z Prahy do Berouna mapovala reportérka Kristýna Nevanová: „ Z Prahy do Berouna je to necelých 18 kilometrů a jen při cestě tam jsem napočítala 23 billboardů a 11 cedulí umístněných na mostech a stejnou trasu jsem jela i zpět. Kolem dálnice bylo kolem padesáti billboardů a skoro dvě desítky reklamních cedulí na mostech. Pozornost mi nejvíce odváděly ty s drobnějším písmem nebo nejasnými slogany.“

Celkem z Plzně do Prahy jsme napočítali zhruba 120 billboardů a 90 reklam na mostech. „Vyzvali jsme vlastníky a nájemce místa pro reklamní zařízení, aby to odstranili,“ řekl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

Billboardy teď z většiny pokryly české vlajky

Svaz provozovatelů venkovní reklamy se zákazem nesouhlasí, podle vedení svazu je zákaz v rozporu se svobodou podnikání a se zdravým rozumem. Některé billboardy o víkendu pokryly české vlajky. „Symbol vlajky je z našeho pohledu velmi symbolický a my ho respektujeme. Touto vlajkou splníme požadavek zákona. Podle našeho výkladu to už není v tuto chvíli reklamní plocha, protože neinzeruje,“ okomentoval situaci mluvčí svazu Lukáš Váňa.

17 senátorů se kvůli zákazu billboardů, který podle nich zasahuje do práva podnikání, obrátila na Ústavní soud. Podle ministra dopravy Dana Ťoka z hnutí ANO má zákaz zajistit větší bezpečnost na silnicích. „V České republice se mají zákony dodržovat, a jestliže je v zákoně, že tam reklamy být nemají, tak debata o tom, zda tam reklamy mají či nemají být a jestli se budeme s někým soudit, mně přijde naprosto nadbytečná,“ řekl Dan Ťok.

Jan Rýdl z Ředitelství silnic a dálnic popsal, co by se dělo, kdyby billboardy od dálnic a silnic nezmizely. „My máme 15 dní na to, abychom v této lhůtě reklamní zařízení zakryli a potom je, jak říká zákon, odstranili,“ vysvětlil Jan Rýdl. Zahalování a odstraňování billboardů by podle něj mohlo trvat i několik týdnů nebo měsíců.

autoři: lum , kne , jik
Spustit audio