Ondřej Konrád: Co by znamenal čistý AB?

14. září 2019

Jedni nevěřícně vrtí hlavou, jiní mávají rezignovaně rukou, další se rozčileně mračí. A ovšem řada ostatních píská vítězně na prsty.

To vše, i když ještě zdaleka není a hlavně být nemusí dotační kauza Čapí hnízdo minulostí. Ale pravda, viditelný nákrok k tomu byl učiněn. A dojde-li k naplnění, které ještě může přinejmenším zpomalit, nebo dokonce zcela zmařit nejvyšší státní zástupce, pak by to mělo dříve nebo později určitě silné dopady na domácí politickou scénu.

Podmínka může padnout. Ale… 

Vždyť na podzim 2017 některé subjekty, později se ocitnuvší v opozici, dokola opakovaly, že sice v žádném případě nemohou do vlády s trestně stíhaným premiérem, ale jinak s hnutím ANO klidně.

Čtěte také

A šéfem kabinetu se ovšem jednoznačný volební vítěz Andrej Babiš rozhodně hodlal stát. Takže věc byla oboustranně jasná, a prakticky bez šance na couvnutí z jedné nebo druhé strany.

Ale kdyby se Babiš stíhání za dotační kličku skutečně zbavil (a nemluvme teď o takřečeném Čapím hnízdě 2, neboli případu obrovsky zveličených inkas za reklamu, to je prostě jiný případ a bůhví, jak se bude vyvíjet), ona principiální podmínka přece padá. A i když to aspoň v nejbližší době nelze čekat, časem by mohla spolupráce hnutí ANO třeba s ODS, nebo lidovci, Piráty, případně Starosty vzniknout. Taková napůl. Jako dnes nechávají kabinet u vesla komunisté, ale přímo na moci se nepodílí.

V budoucnu by však jejich roli mohl převzít někdo jiný. A co by dokonce později bránilo eventuální výměně ministrů ze sociální demokracie za reprezentanty jiné strany nebo hnutí? AB je čistý, pojďte, přátelé do toho! Vyhrňme si rukávy!

Konec závislosti?

To vše je sice představitelné. Ale od hypotetického pádu balvanu z Babišova srdce by napřed musel uplynout nějaký čas, než by přeskupování na tuzemské politické mapě začalo.

Čtěte také

Premiér stále bude v podezření, že to nebylo ani trochu košer, a že nejmocnějšímu muži v zemi nakonec justice vyšla naproti. Takže s rošádami pomalu a s rozvahou. Navíc by jim nepřál prezident, pro něhož je současný stav optimální.

Co si také může přát víc, než premiéra v hrsti, a na hraně propadu se kymácející druhou vládní stranu? Ale ovšem – Babiš bez stíhání na krku už tak závislý na Zemanovi, který by ho přece mohl jednou provždy omilostnit, logicky nebude. A může se tedy stavět čím dál častěji na zadní. Příště by už třeba tu kompetenční žalobu podal. Anebo řekl svým poslancům, ať se připojí k žalobě zásadní. Jakou je ta nynější senátní, prakticky impeachmentová. 

Jinými slovy, konec Babišova trestního stíhání by dříve nebo později hýbalo věcmi. Ale zatím jde jen a jen o kdyby.

Ondřej Konrád

A dokud si navíc nepřečteme, proč dozorující státní zástupce Šaroch po třech letech vyšetřování a žádostech o vydání poslance Babiše změnil diametrálně pohled na dotační kauzu, a proč se k němu připojil i jeho nadřízený, je vůbec vše v rovině spekulací. Včetně toho, jak se zachová nejvyšší státní zástupce Zeman. Ať učiní cokoliv, zase se však bude vrtět, mávat, pískat a tak dále. Akorát třeba v opačném gardu.

 Autor je komentátor Českého rozhlasu 

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.