Oppenheimer: Americký Prométheus. O vzestupu a pádu „otce atomové bomby“

6. duben 2024

Komplikovaný osud otce atomové bomby J. Roberta Oppenheimera formovala zlatá éra fyziky, druhá světová válka i nastávající válka studená. Oppenheimer nebyl jen ředitelem amerického tajného projektu Manhattan, na jehož konci stály Hirošima a Nagasaki, ale také vůdčím duchem dvou mimořádných vědeckých pracovišť a osvíceným polyhistorem, spojujícím exaktní a humanitní vzdělanost. Bezprostředně po válce oslňující celebrita a vzápětí oběť antikomunistické hysterie.

Detailní monografie líčí nejen Oppenheimerovu veřejnou tvář, ale též soukromá až intimní zákoutí této fascinující osobnosti a její rozporuplné mysli.

Čte: Aleš Slanina
Připravil: Viktor Bezdíček
Dramaturgie: Alena Blažejovská
Překlad: Marcela Nejedlá
Režie: Radim Nejedlý
Premiéra: 23. 3. 2024
Vydalo: nakladatelství Euromedia Group

Kniha Kaie Birda a Martina J. Sherwina získala v roce 2005 Pulitzerovu cenu za literaturu a v roce 2023 byla do kin uvedena její stejnojmenná filmová adaptace, kterou natočil režisér Christopher Nolan.

Film získal při předávání letošních Oscarů celkem sedm sošek, stal se tedy šampionem letošního oscarového klání. Christopher Nolan jako producent získal cenu za nejlepší film roku a byl také oceněn za režii. Film dále obdržel Oscary za střih, kameru, hudbu a dva herecké výkony včetně hlavního hereckého výkonu Ciliana Murphyho.

Radioknihu můžete poslouchat celé čtyři týdny.

autoři: Viktor Bezdíček , Alena Blažejovská
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.