Ozvěny dne 10. května 2007

10. květen 2007
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Lidí bez práce v naší republice ubylo

Ondřej KAPIC, moderátor:
Lidí bez práce v naší republice ubylo. Zaměstnání si našlo téměř sedmadvacet tisíc uchazečů. Míra nezaměstnanosti tak v České republice klesla na úroveň šesti celých osmi desetin procenta. Nejvíc lidí bez práce žije na Mostecku, nejméně tradičně v Praze, říká reportérka Václava Vařeková.

Václava VAŘEKOVÁ:
Teplá zima a dobré tempo naší ekonomiky, to jsou důvody, proč pracovních míst v Česku přibylo. Nezaměstnanost oproti minulému měsíci klesla o půl procenta. Ve srovnání s loňským dubnem je u nás o osmdesát tisíc lidí bez práce míň. Nezaměstnanost ale neklesala všude, připomíná ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.

Petr NEČAS, ministr práce a sociálních věcí /ODS/:
Ten vývoj nezaměstnanosti je samozřejmě dlouhodobě nerovnoměrný, to znamená, že jsou opravdu regiony, které ze strukturálních důvodů jsou velmi často postiženy více.

Václava VAŘEKOVÁ:
Sem patří Mostecko, kde je bez práce skoro osmnáct procent lidí. Následuje Karvinsko a Teplicko. Lidí bez práce ubylo na Třebíčsku. Ivan Mužík z tamního úřadu práce dodává, že je v regionu nezaměstnanost přes devět procent, některá místa ale zůstávají dlouhodobě prázdná.

Ivan MUŽÍK, Úřad práce v Třebíči:
Teď v poslední době ty obecně bych řekl kovoprofese, ať už jsou to teda ty zámečníci, nebo kovoobráběči.

Václava VAŘEKOVÁ:
Větší motivaci lidí pracovat by měla přinést sociální a daňová reforma. Hlavní ekonom České spořitelny Viktor Kotlán odhaduje, že bez ní míra nezaměstnanosti pod určitou hranici neklesne.

Viktor KOTLÁN, hlavní ekonom České spořitelny:
Další pokles míry nezaměstnanosti třeba směrem k šesti, pěti procentům není ale moc pravděpodobný. Pro to, abychom se dostali na takto nízká čísla, bychom museli realizovat výraznější reformy na trhu práce, které by zvýšily pružnost trhu práce.

Česko zahájilo s USA jednání o radaru

Ondřej KAPIC, moderátor:
K prvním oficiálním rozhovorům o umístění amerického radaru na našem území se sešli zástupci Spojených států a Česka. Na ministerstvu obrany řešili hlavně otázky spojené s pobytem amerických vojáků v České republice. Konzultace budou pokračovat až do zítřejšího poledne. Radar ale znovu rozpoutal ostrou diskusi v Poslanecké sněmovně. Vše sledovala redaktorka Veronika Hankusová.

Veronika HANKUSOVÁ:
Rozhovory s Američany se teď vedou hlavně o právních otázkách týkajících se základny. Podle Drahomíry Nové z ministerstva obrany jde ale zatím jen o předběžnou sondáž.

Drahomíra NOVÁ, ministerstvo obrany:
Jsou to skutečně jenom konzultace.

Veronika HANKUSOVÁ:
To potvrzuje i poslanec zelených Ondřej Liška. O věcech bude nakonec ještě rozhodovat parlament nebo lidé v referendu, pokud se ho podaří prosadit.

Ondřej LIŠKA, poslanec /Strana zelených/:
Budeme skutečně posuzovat tuto věc až podle toho, co bude vyjednáno, a pakliže to nebude odpovídat našim podmínkám, tak to nepřijmeme.

Veronika HANKUSOVÁ:
Pro další jednání s Američany má ale vláda celkem volné ruce. Poslanci jí totiž dnes nijak nevymezili mantinely, kterými by se musel kabinet řídit. Dolní komora ale nepřijala žádné usnesení jen velmi těsně. Pro sociální demokraty je takto získaná většina velmi slabá a koalice by měla nechat o věci rozhodnout přímo lidi.

Lubomír ZAORÁLEK, poslanec /ČSSD/:
Tato slabá koalice si nemůže dovolit tuto věc nějak násilím nebo o jeden hlas se snažit protlačit v parlamentu, ale že v této situaci je povinnost se obrátit na veřejnost.

Veronika HANKUSOVÁ:
Říká sociální demokrat Lubomír Zaorálek. Podle vicepremiéra Alexandra Vondry ČSSD ale v debatě předvedla, že prosazuje referendum jen tehdy, když se jí to hodí.

Alexandr VONDRA, místopředseda vlády /ODS/:
To ukazuje dvojí tvář sociální demokracie. Oni jsou pro referendum, když se jim to hodí, ale když se jim to nehodí, tak mají pochybnosti jako v otázce euroústavy.

Veronika HANKUSOVÁ:
Hlavní část jednání s Američany se v Praze uskuteční 22. května. Konečné rozhodnutí budou chtít Spojené státy slyšet příští rok.

Šeich rezignoval na členství ve výboru pro evropské záležitosti

Ondřej KAPIC, moderátor:
Poslanec ODS David Šeich rezignoval na své členství ve sněmovním výboru pro evropské záležitosti. Čelil totiž kritice za střet zájmů, protože sám vlastnil poradenskou společnost, která pomáhala firmám a městům získávat peníze z evropských fondů. Podle kritiků Šeich ve výboru pro evropské záležitosti zároveň ovlivňoval podmínky čerpání evropských peněz. Šeich sice svůj podíl v poradenské firmě už prodal, sám ale žádný střet zájmů nevidí, protože evropský výbor se podle něj toky financí vůbec nezabývá.

David ŠEICH, odstupující člen sněmovního výboru pro evropské záležitosti /ODS/:
V žádné chvíli, v žádný moment, v žádnou minutu jsem se nedostal ani na jediný okamžik do střetu zájmů, ale určitě jsem chtěl zabránit jakýmkoliv spekulacím a chtěl jsem také zabránit vzniku nějakých pseudokauz, které jsou někdy konstruovány na základě nedostatku informací.

Ondřej KAPIC, moderátor:
David Šeich na sebe upozornil už vloni na podzim, kdy řídil opilý. Poslanec sice dnes vystoupil ze sněmovního výboru pro evropské záležitosti, dál zůstává ve výboru zahraničním. Celý rozhovor s ním opakujeme na Radiožurnálu v půl desáté večer, dvacet minut s ním mluvil moderátor Martin Veselovský.

Kalousek se vyslovil pro stanovení pevného termínu přijetí eura

Ondřej KAPIC, moderátor:
Hlavně z politických důvodů se vyslovil pro stanovení pevného termínu přijetí eura ministr financí Miroslav Kalousek. Na srpnovém jednání vlády o strategii přijetí eura bude prosazovat, aby kabinet stanovil pevný termín přijetí společné měny na 1. leden 2012. Na podrobnosti se budeme ptát národního koordinátora pro zavedení eura Oldřicha Dědka v pořadu Radiožurnálu Stalo se dnes po jednadvacáté hodině.

Rakouští odpůrci Temelína zablokují dvanáct hraničních přechodů

Ondřej KAPIC, moderátor:
Přechod mezi Rakouskem a Českem v Halámkách na Jindřichohradecku zůstane zítra odpoledne jedinou záchranou pro ty, kteří chtějí z jihu Čech cestovat přes hranice. Rakouští odpůrci jaderné elektrárny Temelín totiž od patnácti do sedmnácti hodin zablokují celkem dvanáct ze šestnácti společných přechodů, z toho osm jihočeských a čtyři jihomoravské.

Pákistánu hrozí podle tamních médií teroristické útoky

Ondřej KAPIC, moderátor:
V pákistánském Islámábádu, kde teď byl tři dny předseda české vlády Mirek Topolánek, jsou údajně připravení sebevražední atentátníci odpálit na sobě nálože. Tvrdí to pákistánský tisk s odvoláním na zdroje z místní rozvědky. Premiér Topolánek se teď přesunuje do Gruzie, kde ho čekají ve večerních hodinách.

Tony Blair oznámil, kdy odejde z funkcí

Ondřej KAPIC, moderátor:
Britský premiér Tony Blair dnes oznámil plán svého odchodu z čela Labouristické strany. Její vedení se teď má do dvaasedmdesáti hodin sejít a vyhlásit začátek procesu k nahrazení Blaira. Ten totiž odstupuje i z čela britské vlády.

Tony BLAIR, předseda Labouristické strany, odstupující britský premiér:
Dnes jsem oznámil své rozhodnutí odejít z čela Labour Party, která si teď zvolí nového vůdce, a 27. června nabídnu královně rezignaci.

Ondřej KAPIC, moderátor:
Dnešní události sleduje ve Spojeném království spolupracovník Radiožurnálu Milan Kocourek. Dobrý podvečer.

Milan KOCOUREK:
Dobrý podvečer i vám. V proslovu ve svém volebním obvodu Sedgefieldu v severní Anglii Tony Blair řekl, že demisi podá do rukou královny 27. června, to je demise na jeho premiérský úřad, a pak shrnul úspěchy své vlády od voleb roku 1997, kdy labouristé zvítězili obrovskou většinou. Vyzval posluchače, aby srovnali stav své místní školy před deseti lety a nyní, aby srovnali stav své nemocnice tehdy a nyní. Školství i zdravotnictví podle něho zaznamenaly rozhodující pokrok. Na jeho dnešní projev čekali i karikaturisté už nějakou dobu. /Nesrozumitelné/ v londýnských Timesech nakreslil pomláceného premiéra vyčuhujícího z hromady novin a časopisů s titulky hlásajícími Dekáda Tonyho Blaira 1997 až 2007, Blair s kazatelsky zdviženým ukazovákem oznamuje: "Víte co, já jsem si to vlastně rozmyslel." Tolik karikatura. Pokud vím, premiér si svůj odchod zatím nerozmyslel. Jeho éra se chýlí ke konci.

Ondřej KAPIC, moderátor:
Z Londýna se aktuálně přihlásil náš britský spolupracovník Milan Kocourek. Na slyšenou.

Milan KOCOUREK:
Na slyšenou.

Vztahy s Bruselem zůstaly za Blairovy éry problematické

Ondřej KAPIC, moderátor:
Vztahy Británie a Evropské unie jsou i po deseti letech vlády Tonyho Blaira problematické. Unijní představitelé dnes ale zdůrazňovali, že se přeci jenom zlepšily, zjistil zpravodaj Českého rozhlasu při Evropské unii Vít Pohanka.

Vít POHANKA:
Britové zůstali mimo eurozónu a také vůči projektu evropské ústavy patří k těm nejskeptičtějším. Předseda Evropské komise José Barroso ale zdůrazňuje.

José BARROSO, předseda Evropské komise:
Blairovi se podařilo přiblížit Evropu Británii, i když se mu nepovedlo úplně změnit často protievropské nálady ve Spojeném království.

Vít POHANKA:
Šéf Evropské komise přesto oceňuje Tonyho Blaira především jako velmi dobrého spolupracovníka a korektního partnera k politickému vyjednávání.

Násilné protesty části ruské menšiny v Talinu ustaly

Ondřej KAPIC, moderátor:
Násilné protesty části ruské menšiny v estonské metropoli Talinu ustaly. Nepokoje vyvrcholily kvůli přesunu sochy sovětského vojáka z náměstí v centru města na vojenský hřbitov. To příslušníky ruské menšiny v zemi pobouřilo. Vývoj událostí sleduje zvláštní zpravodaj Radiožurnálu v Estonsku Martin Dorazín, dobrý podvečer.

Martin DORAZÍN:
Dobrý večer. Ministerstvo vnitra potvrdilo, že 8. ani 9. května, to znamená v dny, kdy si Estonci a Rusové připomínali památku padlých za II. světové války, nedošlo k žádným násilným incidentům. Situace byla na rozdíl od minulého roku a zejména na rozdíl od konce dubna velmi klidná také díky tomu, že policie byla v plné pohotovosti a že v celé zemi platí až do 11. května zákaz shromažďování a politických mítinků. Ten zákaz tedy bude zítra zrušen a země se vrátí ke svému normálnímu životu. Pokračuje ale ruská blokáda Estonska, neoficiální ruská blokáda, no, a ministerstvo vnitra vyšetřuje také útoky ruských hackerů, nebo ruskojazyčných hackerů na stránky oficiálních estonských institucí, které kvůli tomu nemohly pracovat. Jde například o statistický úřad a podobně, což ruští hackeři dělali jako odvetu za to, že estonské úřady přenesly sochu rudoarmějce z náměstí v centru Talinu na vojenský hřbitov. Ministr obrany oznámil, že estonská vláda požádala ruskou stranu o pomoc při identifikaci těl obětí II. světové války, které se nacházejí pod tím bývalým pomníkem rudoarmějce na náměstí v centru Talinu a ruská strana s tím souhlasí. Čili první známky spolupráce a obnovení, řekněme, normálních vztahů se rýsují na obzoru.

Ondřej KAPIC, moderátor:
Za aktuální informace děkuji našemu zvláštnímu zpravodaji v Estonsku Martinu Dorazínovi, na slyšenou.

Martin DORAZÍN:
Na slyšenou.

Turecký parlament dnes schválil přímou volbu prezidenta

Ondřej KAPIC, moderátor:
Turecký parlament dnes podle očekávání schválil přímou volbu prezidenta. Návrh ústavní reformy podala vládní Strana spravedlnosti a rozvoje jako možné východisko z krize, která se rozpoutala poté, co opozice zablokovala zvolení vládního kandidáta. Ani dnešní schválení zákona ale neznamená, že lidé budou volit hlavu státu přímo, říká z Turecka zvláštní zpravodajka Klára Stejskalová.

Klára STEJSKALOVÁ:
O osudu reformy není zdaleka rozhodnuto. Přestože vládní strana AKP získala pro přímou volbu podporu i jedné z menších opozičních stran, současný prezident Sezer už dal najevo, že zákon vetuje. Podle vyjádření prezidentského paláce je zapotřebí k tak zásadní ústavní změně více času a měla by jí předcházet dlouhodobější diskuse. Vzhledem k tomu, že kvůli vypsání předčasných parlamentních voleb se turecký parlament rozpustí už 15. května, nedostane AKP už šanci prezidentské veto přehlasovat. O budoucí hlavě státu a způsobu její volby tak bude pravděpodobně hlasovat až nový parlament zvolený v červenci.

V německém Telekomu se od zítřka bude stávkovat

Ondřej KAPIC, moderátor:
V německém Telekomu se od zítřka bude stávkovat. Pro tuto formu nátlaku na vedení jedné z největších firem u našich západních sousedů se vyslovilo devadesát šest a půl procenta oslovených zaměstnanců. Odborový svaz Ver.di počítá se značnými dopady protestní akce na klienty mamutího koncernu. Tady jsou podrobnosti od našeho berlínského zpravodaje Jiřího Hoška.

Jiří HOŠEK:
Jablkem sváru je plánovaný přesun padesáti tisíc zaměstnanců do dceřinných firem koncernu. Tam budou pracovníci převážně klientského servisu pobírat o devět procent nižší plat a jejich pracovní doba se protáhne z třiceti čtyř na třicet osm hodin týdně. Telekom si od toho slibuje roční úsporu až devět set milionů eur. Koncern nestačí na levnější konkurenci hlavně na poli pevných linek, kterou si za poslední období odhlásilo pět set osmdesát osm tisíc klientů Telekomu. Odborový svaz Ver.di ale model úsporných opatření odmítá a nic na tom nezměnilo ani pět kol vyjednávání. Odboráři i vedení společnosti přiznávají, že stávka může výrazně ovlivnit kvalitu poskytovaných služeb. Týkat se to bude třeba odstraňování nahlášených poruch nebo přihlašování nových klientů. Šéf stávkového výboru Ado Wilhelm počítá s tím, že odboráři přitlačí tam, kde to společnost nejvíc zabolí. Není například vyloučeno, že se výrazně zpozdí příprava telekomunikačního zázemí pro blížící se summit skupiny G8 v Heiligendammu.

Manifestace studentů v Turnově

Ondřej KAPIC, moderátor:
V Turnově dnes manifestovali studenti obchodní akademie a hotelové školy proti sloučení s tamní integrovanou školou. V rámci redukce sítě škol o tom rozhodli krajští zastupitelé, kteří svým rozhodnutím reagují na klesající počet studentů ve středních školách a učilištích. Na manifestaci byla také reportérka Ivana Bernáthová, dobrý večer.

Ivana BERNÁTHOVÁ:
Dobrý večer.

Ondřej KAPIC, moderátor:
Jak protest vypadal?

Ivana BERNÁTHOVÁ:
Jednalo se o velice bouřlivou manifestaci. Na ní se studenti, pedagogové a rodiče dožadovali záchrany této prestižní střední školy, která se má de facto sloučit s odborným učilištěm. Vyjádřili nesouhlas s rozhodnutím krajských zastupitelů, podle nichž se ovšem sloučením obou škol nabídne žákům širší spektrum studijních oborů a možnost přestupovat mezi nimi.

Ondřej KAPIC, moderátor:
Jak reagovali na tuto manifestaci zástupci Libereckého kraje.

Ivana BERNÁTHOVÁ:
Ti reagovali už den předtím a na manifestaci pak tento kompromis sdělil studentům ředitel Otakar Špetlík. Sloučení se odloží na příští rok a nástupnickou organizací sloučených škol se stane právě Obchodní a hotelová škola v Turnově. Ani s tímto kompromisem studenti nesouhlasí, podepisují protestní petici a hodlají proti sloučení i nadále bojovat. Podle náměstka hejtmana Petra Doležala ale není možné koncepci optimalizace školské sítě příliš měnit, jinak se zbortí jako domeček z karet.

Ondřej KAPIC, moderátor:
Do Ozvěn dne se aktuálně přihlásila i naše reportérka Ivana Bernáthová, na slyšenou.

Ivana BERNÁTHOVÁ:
Na slyšenou.

Neo Rauch vystavuje v Galerii Rudolfinum

Ondřej KAPIC, moderátor:
Nejvýznamnější německý výtvarník současnosti Neo Rauch ode dneška vystavuje v Česku. Pro pražskou Galerii Rudolfinum výstavu připravilo Kunstmuseum z Wolfsburg. K tomu redaktorka Michaela Vetešková dodává, že Neo Rauch je v současné době nejprodávanějším německým výtvarníkem a připravuje kolekci pro americké Muzeum moderního umění.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Letos sedmačtyřicetiletý Neo Rauch je jako malíř velkorysý. Jeho olejomalby jsou tak rozměrné, že jim výstavní sály pražského Rudolfina takřka nestačí. Většina ze čtyřiceti pláten má průměrnou velikost tři krát čtyři metry.

Zuzana KOSAŘOVÁ, editorka Galerie Rudolfinum:
Neměl tady nikdy svoji výstavu, ale shodou okolností se před nedávnou dobou prezentoval jedním plátnem v Galerii hlavního města Prahy.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Popisuje obrazy editorka Galerie Rudolfinum Zuzana Kosařová.

Zuzana KOSAŘOVÁ, editorka Galerie Rudolfinum:
Ta tvorba je velice zajímavá, protože se v ní setkáte s něčím, co není v současné době tak obvyklé, a to je vyprávění.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Na výstavě si můžete prohlédnout umělecký vývoj německého výtvarníka. Jsou tu díla starší i nejnovější.

autor: oka
Spustit audio

Více z pořadu