Ozvěny dne 12. dubna 2007

12. duben 2007
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Atentát v iráckém parlamentu zabil dva poslance

Ondřej KAPIC, moderátor:
Irák zažil další krvavý den. Terčem sebevražedného útoku se stala budova iráckého parlamentu. Nejméně osm lidí při tom přišlo o život, mezi nimi i dva poslanci. Dvacítka dalších členů parlamentu utrpěla zranění. Také v jiné části Bagdádu dnes explodovala nálož. Atentátník najel s nákladním automobilem plným výbušnin na most, a poté se odpálil. Dění v Iráku sleduje náš zpravodaj na Blízkém východě Jaromír Janev. Jaromíre, jaké jsou poslední informace o útoku na parlament?

Jaromír JANEV:
Explozi v parlamentní restauraci způsobil sebevražedný atentátník, který odpálil pás s výbušninami připevněný na těle. V podniku bylo na obědě velké množství poslanců a ti byli poté okamžitě evakuováni. Parlament je v zelené zóně, která je snad nejvíc chráněným územím v Bagdádu a parlament sám snad úplně nejvíc, to mohu potvrdit i z vlastní zkušenosti. Atentátník musel projít nejméně pěti kontrolami do druhého poschodí, kde se místo útoku nachází. To ukazuje na schopnosti radikálů i s minimálními materiálními možnostmi. A po včerejších atentátech v Alžírsku a před tím v Maroku zatím Iráčané směřují obvinění na teroristickou síť Al Kajda.

Ondřej KAPIC, moderátor:
Při sebevražedném útoku na most na severu hlavního města přes řeku Tigris zahynulo nejméně deset lidí a na dvacet dalších utrpělo zranění. Dá se vůbec čtyři roky po válce předpokládat, že se situace může zlepšit?

Jaromír JANEV:
Těžko říct. V Bagdádu probíhá bezpečnostní operace. V řadě ohledů se situace zlepšila, ale zdá se, jakoby radikálové neustále hodnotili situaci a přesouvali své bojovníky tam, kde je nikdo nečeká. Dnes jsem mluvil telefonicky s českým velvyslancem v Bagdádu Petrem Voznicou a jeho hodnocení je, že se situace neustále zhoršuje. Bezpečno už dnes není zejména ve středu a na jihu Iráku nikde a pohybovat se dá o trochu bezpečněji jen v obrněných vozech.

Ondřej KAPIC, moderátor:
Za aktuální informace z Iráku děkuji našemu tamnímu zpravodaji Jaromíru Janevovi. Na slyšenou.

Jaromír JANEV:
Na slyšenou.

Děti do deseti let nebudou muset mít svůj pas

Ondřej KAPIC, moderátor:
Děti do deseti let už nebudou muset mít vlastní cestovní pasy. Umožňuje to novela zákona, kterou schválil Senát. Norma sice odstraní dosavadní byrokracii s vyřizováním dokladů, začne ale platit až od příštího jara. Rodičům, kteří chtějí letos se svými potomky do zahraničí, tak nezbude, než pro ně znovu vyřídit pasy. Jednání horní komory, horní parlamentní komory sledoval redaktor Pavel Otto.

Pavel OTTO:
Jestli novelu zákona podepíše prezident, rodiče už nebudou muset se svými dětmi v předškolním věku každý rok k fotografovi, a pak ještě na úřady. Předchozí vedení ministerstva vnitra chtělo tímto opatřením chránit malé cestovatele před mezinárodními obchodníky s lidmi a únosy do zahraničí. Současný šéf resortu Ivan Langer k tomu říká:

Ivan LANGER, ministr vnitra /ODS/:
Já si myslím, že to byla pomýlená argumentace, která vůbec nereflektovala realitu, která existuje, a zavedla tak nesmyslnou byrokracii.

Pavel OTTO:
Vláda zvažovala, že obnoví možnost zapisovat děti do rodičovských pasů jen s použitím tradičního razítka. To by znamenalo, že dětské pasy by se zrušily už pro blížící se prázdniny a dovolené. Opatření by se ale týkalo jen dětí do pěti let. Ministři se proto podle Langera rozhodli pro bezpečnější a pro rodiče komfortnější řešení, byť bude jeho zavedení zdlouhavější.

Ivan LANGER, ministr vnitra /ODS/:
Předpokládám, že od února příštího roku bude mít každý občan možnost se rozhodnout, zda chce své děti si zapsat do svého cestovního dokladu, nebo zda jim bude chtít vystavit cestovní doklad samostatný.

Pavel OTTO:
Důvodem odkladu je mimo jiné nutnost vypracovat grafické a textové provedení štítků s ochranou proti padělání a pozměňování. Právě na těchto štítcích, které se vlepí do rodičovských pasů, budou uvedeny údaje o dětech.

Poplatky ve zdravotnictví představeny veřejnosti

Ondřej KAPIC, moderátor:
Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek představil plán plateb za lékařskou péči. Počítá s tím, že pacienti budou za každou návštěvu ordinace hradit třicet korun. Stejnou sumu budou muset vydat i za každý lék na receptu. Ten v nemocnici, léčebně či lázních má přijít na šedesát korun a návštěva pohotovosti na devadesát. Poplatky nebudou lidé platit za preventivní prohlídky, hemodialýzu, laboratorní a diagnostická vyšetření a rozbory krve, krevní plazmy a kostní dřeně. Platby se nemají týkat ani dětí do tří let a lidí, kterým soud nařídil ochrannou léčbu nebo jsou v karanténě kvůli infekci. Záměr ministerstva zdravotnictví ostře kritizuje opozice a nelíbí se ani některým zdravotníkům. Podle kritiků omezí nadbytečnou péči jen minimálně. Královéhradecký lékař Jan Krejčí vidí problém jinde.

Jiří KREJČÍ, lékař:
To není absolutně žádný řešení, tohleto. Za prvé se musejí zvýšit odvody zdravotního pojištění. Jsou dražší instrumenty, jsou dražší lékařský vyšetření, který jsou specializovaný. A na druhý straně státní zdravotnictví plýtvá víc pochopitelně než soukromý, protože soukromníkovi už se nedá moc ukrást. Jenže my jsme zvyklí.

Ondřej KAPIC, moderátor:
Se zavedením poplatků u lékaře podle únorového průzkumu agentury Median nesouhlasí více než čtyři pětiny lidí.

Policisté v Ostravě stříleli na ujíždějící automobil

Ondřej KAPIC, moderátor:
Ostravští policisté dnes ráno znovu stříleli na ujíždějící auto. Spravedlnosti se snažil uniknout řidič, který usedl za volant opilý. Je to v krátké době už podruhé, co policejní honičku v moravskoslezské metropoli provázela střelba. O případ se zajímala reportérka Andrea Čánová.

Andrea ČÁNOVÁ:
Dopravní hlídka řidiče zastavila na jedné z nejdůležitějších dopravních tepen v Ostravě, na ulici Rudné. Poté, co se ukázalo, že řidič před jízdou pil, snažil se policistům uprchnout. Odstrčil je a odjel. "Pokračoval pak směrem na Havířov," říká severomoravská policejní mluvčí Dagmar Bednarčíková.

Dagmar BEDNARČÍKOVÁ, mluvčí severomoravské policie:
Dopravní hlídka ujíždějící vůz pronásledovala a vyžádala si posily. Po marné výzvě k zastavení bylo na ulici Rudné použito dvakrát služební zbraně pro výstrahu. Ujíždějící vozidlo však pokračovalo dál v jízdě. Na ulici Rychvaldské policista znovu použil zbraň proti vozidlu. Střelba směřovala na pneumatiky. Po prostřelení zadní pneumatiky řidič asi po třech kilometrech havaroval.

Andrea ČÁNOVÁ:
Střelba za bílého dne na prchající vozidlo je pro místní nečekanou událostí.

obyvatel Ostravy:
Pět policejních aut tam bylo, no a už nedávno tady zas se honili, tu často někoho honí.

Andrea ČÁNOVÁ:
Českému rozhlasu se podařilo mluvit s očitým svědkem divoké policejní honičky.

očitý svědek:
Stál jsem na křižovatce, svrchu jelo auto, pick up bílý, policie ho honila. Nekontrolovatelný určitě. Minimálně sto dvacet jel. Dostal smyk asi padesát metrů za mnou a skončil v příkopě.

Andrea ČÁNOVÁ:
Podle posledních informací je řidičem čtyřicetiletý muž z Rychvaldu. V krvi měl téměř jednu a půl promile alkoholu.

Odbory Škody Auto posoudí nabídku vedení na růst mezd

Ondřej KAPIC, moderátor:
Celé odpoledne jednala na mimořádném zasedání podniková rada společnosti Škoda Auto. Odboráři zvažovali včerejší nabídku podniku na růst mezd. V případě krachu jednání chtějí jít odboráři příští úterý do stávky. Na místě máme reportérku Janu Huzilovou, která by už měla vědět, jestli stávka bude. Přeji dobrý den.

Jana HUZILOVÁ:
Dobrý večer z Mladé Boleslavi. Tak v tuto chvíli tady před osmou bránou mladoboleslavské automobilky oznámil šéf odborářů Jaroslav Povšík, že s vedením firmy stále nenašli odboráři společnou řeč. Největší problém je, jak už se Jaroslav Povšík vyjádřil ve středu, hrozící inflace v roce 2008. Odboráři po firmě požadují, aby přistoupila na takzvanou inflační doložku a případnou inflaci v roce 2008 proplatila od nuly. Firma nabídla, že proplatí inflaci jen nad tři procenta. Podniková rada dnes podpořila v této otázce vedení odborů. Firma na tento požadavek nechce slyšet a tvrdí, že zvýšení příjmů o třináct procent se vším všudy je nadstandardní nabídka a také poslední, co může vůbec tady firma nabídnout a k čemu má dojít. Stávka plánovaná na 17. dubna tak stále není zažehnána a všichni ji tady očekávají. Jednání budou pokračovat příští týden.

Některým vsetínským Romům hrozí, že skončí na ulici

Ondřej KAPIC, moderátor:
Některým vsetínským Romům hrozí, že skončí na ulici. Nesplácejí bezúročné půjčky, které jim město dalo na nákup rodinných domů na Jesenicku a Prostějovsku. Radnici došla trpělivost. Dlužné částky začne tvrdě vymáhat. O problémech soužití Romů a takzvané většinové společnosti bude dnešní Radiofórum. Na vlnách Radiožurnálu si ho můžete poslechnout v 18.20 hodin.

Penam nevylučuje zdražení svých výrobků

Ondřej KAPIC, moderátor:
Zdražení svých výrobků, hlavně žitného chleba, nevylučuje druhá největší pekárenská společnost v Česku Penam. Jestli o tom, jestli ceny zvedne, u čeho a o kolik, bude mít firma v květnu.

V masokombinátu v Roudnici nad Labem unikl čpavek

Ondřej KAPIC, moderátor:
V masokombinátu v Roudnici nad Labem unikl čpavek. Čtyři zaměstnanci firmy se látky nadýchali, dva z nich musela odvézt záchranná služba. Obyvatele plyn nijak neohrozil.

Ceny roamingu zřejmě výrazně klesnou

Ondřej KAPIC, moderátor:
Volání ze zahraničí z mobilního telefonu by mělo zlevnit až o sedmdesát procent. Klíčový výbor Evropského parlamentu dnes schválil návrh, který má zajistit pokles cen takzvaného roamingu. Více uslyšíte od redaktora Tomáše Medka.

Tomáš MEDEK:
Telefonování z mobilu ze zahraničí by mělo stát maximálně dvanáct korun za minutu, přijetí hovoru čtyři koruny. Experti odhadují, že pokud se návrh podaří v Evropském parlamentu schválit před prázdninami, začne platit v říjnu. Jan Lodl ze serveru Mobil.cz ale nepokládá regulaci trhu za šťastnou, ceny jdou podle něj dolů už jen v rámci konkurenčního boje.

Jan LODL, server Mobil.cz:
Ty operátorské skupiny působí na mnoha trzích a tudíž se samozřejmě snaží si ty zákazníky udržet ve svých sítích a ty ceny roamingu za poslední dva roky poměrně rapidně klesly. A i když do toho Evropská unie nebude zasahovat, tak ty ceny budou klesat dál.

Tomáš MEDEK:
Podle Lodla na snížení cen roamingu vydělají především ti, kdo ze zahraničí volají pouze občas, třeba z dovolené. Je totiž pravděpodobné, že vynucený pokles cen za roaming si budou mobilní operátoři kompenzovat zdražením třeba datových služeb nebo SMS zpráv. To nevylučuje ani mluvčí operátora Telefónica O2 Martin Žabka.

Martin ŽABKA, mluvčí společnosti Telefónica O2:
Záleží, jestli se bude jednat jen o regulaci cen koncových, anebo i o cenovou regulaci, kterou si určují operátoři mezi sebou. Pokud by nebyla regulace mezi operátory zavedena a výsledné ceny byly ztrátové, dá se říct, že ty náklady, které by nám chyběly, bysme museli hledat někde jinde.

Československá jednotka pod velením EU bude mít zpoždění

Ondřej KAPIC, moderátor:
Společná československá vojenská jednotka pod vedením Evropské unie v dohledné době nevznikne. Vyplývá to z informací, které má Radiožurnál k dispozici. Původně měla být takzvaná battle group o počtu patnácti set vojáků připravena k bojovému nasazení v roce 2009, Slovensko ale zásadně snížilo svůj podíl vojáků. Podrobnosti doplňuje bratislavský zpravodaj Českého rozhlasu Lubomír Smatana.

Lubomír SMATANA:
Společnou jednotku mělo původně tvořit devět set vojáků české armády a šest set Slováků. Kvůli nedostatku peněz nabízí Slovensko pouze tři sta vojáků, říká ministr obrany František Kašický.

František KAŠICKÝ, slovenský ministr obrany:
Chceme působit jako důvěryhodný partner, to znamená jestliže něco deklarujeme, tak abychom to byli schopni potom splnit.

Lubomír SMATANA:
Z toho vyplývá, že česká strana by musela dodat dvanáct set vojáků a taková disproporce je pro ministryni obrany nepřijatelná. Zároveň ale Vlasta Parkanová odmítá, že je to konec společné jednotky.

Vlasta PARKANOVÁ, ministryně obrany /KDUČSL/:
Ne, ne, tak tak poplašnou zprávu bych nerada vydala, to, prosím, ne.

Lubomír SMATANA:
Česká republika se Slovenskem už několik obranných projektů nezvládly. Mezi neúspěšné se tak zřejmě zařadí i československá vojenská jednotka pod velením Evropské unie.

Zavedení školních uniforem v Polsku

Ondřej KAPIC, moderátor:
Polští studenti a žáci budou od září muset ve veřejných základních a středních školách nosit uniformu. Zákon schválil tamní Sejm. Se zavedením stejnokrojů ale podle dřívějších průzkumů souhlasí většina Poláků. Polští poslanci také rozhodli, že učitelé budou napříště veřejnými činiteli. To v praxi znamená, že pokud se stanou terčem napadení, bude pachateli hrozit až deset let vězení.

Na pařížském letišti Orly stávkují dispečeři

Ondřej KAPIC, moderátor:
Na pařížském letišti Orly stávkují dispečeři. Jsou nespokojeni se změnami v koordinaci letecké dopravy v Paříži. Jak uvádí zpravodaj Českého rozhlasu ve Francii Jan Šmíd, na Orly, odkud létají i nízkonákladové společnosti do České republiky, byla zrušena až polovina letů.

Jan ŠMÍD:
Letecké společnosti se snaží některé lety sdružovat, protože jich téměř polovina musela být zrušena a další jsou v průměru o hodinu a půl zpožděny. Naproti tomu druhé letiště Roissy nehlásí vážnější problémy. Situace na letišti Orly je velmi nepřehledná, neboť čekárny jsou přeplněny pasažéry, kterým byly lety zrušeny. Důvodem stávky, kterou svolaly dvě odborové centrály, je chystaný projekt koordinace dispečinku tří pařížských letišť. Změny by měly zvýšit bezpečnost letecké přepravy a snížit počet minut, během nichž jsou letadla nucena kroužit nad Paříží. Ušetří se rovněž letecký benzin. Přesné důvody toho, co leteckým dispečerům na projektu vadí, nejsou známy. Ti, kteří se chystají v příštích dnech do Paříže, však nemusí být znepokojeni. Stávkovat, tedy na letišti, by se mělo pouze dnes.

Výstava českého módního designu v New Yorku

Ondřej KAPIC, moderátor:
Český dům v New Yorku dnes zahájí výstavu českého módního designu spojenou s unikátní charitativní akcí pro děti. Američané se v našem národním domě budou moci zapojit do dlouhodobého projektu UNICEF na získání prostředků pro očkování dětí v rozvojových zemích. Podrobnosti má zpravodaj Českého rozhlasu ve Spojených státech Alexandr Pícha.

Alexandr PÍCHA:
Na výstavě v Českém domě Newyorčané uvidí kolekci moderního umění české návrhářky Liběny Rochové Dialog, kterou představila už v pražském Muzeu Kampa. Na ni naváže benefiční večer, kde náš národní dům zahájí prodej ručně šitých panenek. Ředitelka Českého domu v New Yorku Gita Fuchsová řekla Českému rozhlasu, že panenky už ušilo mnoho známých osobností, třeba herci z Národního divadla i Divadla na provázku, ale také děti z Českého Krumlova. Jedna panenka se bude prodávat za třicet dolarů, což je cena šesti vakcín, které stačí na záchranu života jednoho dítěte z rozvojové země.

Zemřel spisovatel Kurt Vonnegut

Ondřej KAPIC, moderátor:
Ve věku čtyřiaosmdesáti let zemřel americký spisovatel německého původu Kurt Vonnegut. Sám svá díla nazýval společenskými romány. Literární kritici ho ale považují za autora sciencefiction. Byl autorem mnoha bestsellerů, například románů Kolíbka, Mechanické piano nebo Snídaně šampionů. Největší slávu mu ale vynesla kniha Jatka č. 5. Oblíbil si ji také český spisovatel Ondřej Neff.

Ondřej NEFF, český spisovatel:
To je obrovská vize, která je mimo žánry. Ona samozřejmě má ten půdorys sciencefiction. Právě jak on dokázal propojit ten osobní prožitek, tu šílenou hrůzu bombardování Drážďan, on tam byl jako zajatec a přitom zase ani tolik nepopisoval bombardované město jako lidské vztahy. On prostě dokázal se pohybovat v mnoha dimenzích.

autor: oka
Spustit audio

Více z pořadu