Ozvěny dne 30. ledna 2006

30. leden 2006
Ozvěny dne

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Přehled zpráv

Dnešní stávka lékárníků postoje ministra zdravotnictví Ratha nezmění.

V případu privatizace Unipetrolu vyšly najevo nové skutečnosti.

Kvůli sobotnímu neštěstí v Polsku nařídil ministr Bublan kontrolu větších budov.

Evropská unie pohrozila hnutí Hamas, že pokud se nevzdá násilí, pozastaví finanční podporu.

Ozvěnami dne vás provede Ondřej Kapic. Dobrý večer.

Stávka lékáren

Až 90 procent lékáren v zemi zůstalo mezi dvanáctou a třetí hodinou odpoledne zavřeno. Protestovaly tak proti lednovému snížení obchodní přirážky, které může některé z nich dostat do existenčních potíží. Jak poznamenává Pavla Dluhoschová, zánik hrozí údajně až čtvrtině z nich. Hlavně těch venkovských.

Pavla Dluhoschová: Na Náměstí republiky v Plzni se i demonstrovalo.

Demonstrující: Běž domů, Davide. Nejsme paraziti.

Pavla Dluhoschová: Bílé pláště zdobila smuteční páska se znakem lékárny. O tu svou se bojí i magistra Jitka Hoticová v Chvaleticích na Pardubicku.

Jitka Hoticová: Já nevidím jiné východisko už jak být slyšet a vidět, aby i pacienti pochopili, že je zle a že jde i o ně.

Pavla Dluhoschová: U lidí ale komora pro svůj protest jednoznačnou podporu nezískala.

Dotazovaní: Je to způsob, jak dosáhnout svých požadavků, ovšem je to otázka, jestli jsou ty požadavky oprávněné.

Když maj problém, tak ať stávkujou. Ať si ho vyřeší.

Mě to nevadí, no.

V něčem maj pravdu, v něčem ne.

Pavla Dluhoschová: Lékárníci chtějí dosáhnout toho, aby se razantně zvýšila obchodní přirážka u nejlevnějších léků do dvaceti korun. Ale pacienti by se toho prý nemuseli bát, protože by pak lék za 13 korun zdražil asi o 2 koruny. Naopak u drahých léků chtějí přirážku snížit. Pokud se s Ministerstvem zdravotnictví nedohodnou, a tomu zatím nic nenasvědčuje, hrozí koncem února několikadenními protesty. Šéf resortu David Rath ale říká, jsme na to připraveni.

David Rath: Jde jenom o to, pokud by došlo tedy ke stupňování té vlny stávek a zavírání lékáren, tak abychom tu péči zajistili prostřednictvím ordinací lékařů.

Pavla Dluhoschová: Výdaje léků v ambulancích, to je nesmysl, říká prezident lékárnické komory Lubomír Chudoba. Podle něj je to technicky neřešitelné

Lubomír Chudoba: Jestliže pan ministr si skutečně myslí, že to bude obslouženo, my klidně ty lékárny zavřeme na dva dny. Ať potom občané vidí, jestli pan ministr vaří opravdu pohádky nebo tady mluví vo nějaký reálný situaci.

Pavla Dluhoschová: Jestli se Ministerstvu zdravotnictví podaří najít s lékárníky shodu by mělo být jasnější zítra, kdy bude úspory ve výdajích za léky hledat expertní komise. V té mají své zástupce obě znesvářené strany.

Další závažná fakta v privatizaci Unipetrolu

V případu privatizace petrochemického holdingu Unipetrol se objevují nová závažná fakta. Do výběrového řízení se totiž za podivných podmínek nedostalo konsorcium v čele s ruským plynárenským gigantem Gazprom. Vyplývá to z dokumentu, které má Radiožurnál k dispozici. Gazprom je navíc firmou, která může na rozdíl od polského PKN Orlen spoléhat čistě na vlastní suroviny. Poslanecká komise, která privatizaci Unipetrolu vyšetřuje, přitom zítra s velkou pravděpodobností ukončí činnost. Více informací má reportér Radiožurnálu Jan Hrbáček.

Jan Hrbáček: Gazprom předložil za akcie Unipetrolu jednu z nejvyšších nabídek, 15 miliard a 312 milionů korun tedy o dvě miliardy více, než ve finále zaplatil polský ropný koncern. Ministr průmyslu Milan Urban byl touto informací překvapen.

Milan Urban: Tak já žádnou takovouhle informaci nemám. V každém případě ten proces byl naprosto transparentní, rozhodovala cena, která měla být předložená v daný okamžik.

Jan Hrbáček: Dalšího z účastníků soutěže, kazašský KazMunajGaz, který za Unipetrol nabídl nejvíce, vláda vyřadila kvůli jeho údajné nedůvěryhodnosti. Podle informací Radiožurnálu ale BIS ani rozvědka vládu na možná bezpečnostní rizika spojená s touto firmou obchodující bez potíží na londýnské burze neupozorňovala. Dokládají to například slova šéfa rozvědky Karla Randáka.

Karel Randák: Jestli měla vláda nějaké jiné informace, to samozřejmě předpokládám, že měla, tak ale tyhle informace neměly svůj zdroj na našem úřadě.

Jan Hrbáček: Rozvědka podle informací Radiožurnálu naopak vládu varovala před PKN Orlen, který nakonec Unipetrol získal. Odůvodňovala to neprůhlednou vlastnickou strukturou firmy. To už ale její šéf nechtěl komentovat. Tuto informaci ale naopak potvrdil člen vyšetřovací komise Martin Říman z ODS.

Martin Říman: Mohli potvrdit, ano, je to celá stejná informace, jakou získala komise.

Víkendové neštěstí na jihu Polska

Čeští diplomaté zjišťují, jestli mezi dosud neidentifikovanými oběťmi víkendového neštěstí na jihu Polska není také pohřešovaný český občan. Počet obětí nedělní tragédie v polských Katovicích dnes záchranáři snížili na dvaašedesát. Detaily od zpravodaje Českého rozhlasu v Polsku Martina Dorazína.

Martin Dorazín: V katovickém Ústavu soudního lékařství probíhá identifikace těla muže, u kterého našli české koruny a další předměty. Ty svědčí o tom, že jde zřejmě o třetí českou oběť katovického neštěstí. Polsko přivítalo českou nabídku sedmi set dvaceti jednoho litru krevní plazmy. Slezský vojvoda za tuto pomoc poděkoval. Plazma pomůže při léčbě osob se zraněními, která si vyžádají další léčbu. Ruiny haly v těchto chvílích prohledávají policejní experti. Zjišťují příčiny zřícení stropu haly. Ministr stavebnictví Jiří Polaček uvedl, že výška sněhu a ledu na střeše překročila stanovenou normu. Nevěří prohlášení provozovatelů výstaviště, že zajistili pravidelné odklízení sněhu ze střechy.

Kontrola sněhu na střechách větších objektů

Víkendové neštěstí v Katovicích zpustilo kontrolu budov i v Česku. Ministr vnitra František Bublan nařídil hasičům okamžitě prověřit všechny větší objekty a obchodní centra, na jejichž plochých střechách se ještě drží sníh. Dohlédnout mají i na dodržování únikových cest. Nezávisle na tom už v některých regionech začaly stejnou věc řešit místní samosprávy. Například radnice v Havlíčkově Brodě nechala uzavřít krytý plavecký bazén, protože odborníci při kontrole technického stavu objevili prasklý nosník. Experti se obávali, že vadu mohl způsobit těžký sníh na střeše. Jak zjistil redaktor Milan Kopecký, na Vysočině nejde o problém jediný.

Milan Kopecký: Metr krychlový sněhu váží kolem osmi set kilogramů a na větší střeše ho bývají desítky tun. Před několika dny hasiči odklízeli vrstvy ze střechy zimního stadionu v Ledči nad Sázavou. Ve statistikách je i případ zřícené zemědělské haly, které jsou díky své lehké konstrukci zřejmě nejzranitelnější. Zvláště po tragédii v polských Katovicích se sníh na střechách stává hasičům prakticky každodenní náplní práce.

Datum voleb do Poslanecké sněmovny

Prezident Václav Klaus vybral termín konání voleb do Poslanecké sněmovny. Radiožurnálu to řekl šéf tiskového odboru prezidentské kanceláře Petr Hájek.

Petr Hájek: Prezident republiky po zodpovědném zvažování možných termínů vybral pátek 2. a sobotu 3. června tohoto roku jako termín konání voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Toto své rozhodnutí postoupil ke kontrasignaci předsedovi vlády.

Premiér Jiří Paroubek své stanovisko oznámí zítra. Pokud termín potvrdí, poltické strany a hnutí budou muset do úterý 28. března odevzdat seznamy svých kandidátů.

V LG Philips se znovu rozjede výroba

V hranickém závodě Philips se zítra znovu rozjede výroba. Továrna byla mimo provoz od pátku, protože jí chyběly některé výrobní komponenty. Závod bude pokračovat v produkci klasických televizních obrazovek na dvou ze tří linek. Firmě se podařilo zajistit materiál a má na účtu i peníze na výplaty. Úlevu z dobrého řešení situace neskrýval předseda tamních odborářů Martin Sehnálek. Podnik se ale podle něj nevyhne změnám.

Martin Sehnálek: Firma si myslím bez restrukturalizace by nevydělávala nějaký peníze a nemohli bychom vrátit tuhle půjčku. Myslím, že pro zaměstnance to bude velké ulehčení, že i dokonce peníze na výplaty dostanou, všechno bude tak, jak bývalo dřív. Dle výrobního plánu, který byl vlastně nám prezentován ještě za LG Philipsu holdingu, vlastně těch zakázek pro dvě linky je dost.

Plán na zachování výroby v továrně LG Philips zveřejnilo Ministerstvo průmyslu a obchodu. Počítá se zapojením České exportní banky a společnosti Osinek do financování výroby.

Pracovníci Celní správy a ČOI obvinění z korupce

Za braní úplatků půjde celník a inspektor České obchodní inspekce z Jižních Čech zřejmě před soud. Spolu s nimi se má z korupce zpovídat i trhovec, který jim za jejich služby zaplatil. Vyšetřování případu v těchto dnech ukončili detektivové z Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality a teď podávají návrh obžaloby. Podle mluvčí Protikorupční služby, Jany Pinkové, se zmínění muži měli dopustit korupce opakovaně od předloňského podzimu až do loňského léta, a to na několika místech Jihočeského kraje.

Jana Pinková: Pracovník České obchodní inspekce a pracovník Celní správy stánkařům oznamovali termíny kontrol. Při vlastních kontrolách potom nevyplňovali kontrolní protokoly, nebo je záměrně vyplňovali nepravdivě. Za toto samozřejmě získali od zmíněného obviněného trhovce protihodnotu v řádu zhruba tisícovek korun.

Oba stíhaní muž měli mít na starosti asijská tržiště na Strakonicku a na Táborsku. Na Hranicích ve Strážném se prý seznámili se čtyřiatřicetiletým Vietnamcem. Policii na možný únik informací upozornila inspekce. Při některých utajovaných kontrolách totiž její kontroloři nalezli prázdná tržiště. Jiná skupina kontrolorů ale jen o několik dní později zabavila padělky, či pašované zboží za miliony korun. Kriminalisté muže odhalili na základě odposlechů.

Přehled zpráv

Nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká si vyžádá podrobnosti o odložení vyšetřování kauzy bytu expremiéra Stanislava Grosse. Pak rozhodne o případném dalším postupu.

Vraždu kontroverzního podnikatele Františka Mrázka vyšetřuje počínaje dneškem speciální útvar na odhalování organizovaného zločinu. Ke střelci ale ani 5 dní po vraždě nevedou žádné stopy.

Ceny pohonných hmot jdou nahoru. Nejprodávanější benzín Natural 95 za poslední týden podražil o 23 haléřů, nafta o 26 haléřů na litr. Spočítala to společnost CCS.

Česká měna prolomila další historické maximum a vyšplhala se na 28 korun a 25 haléřů za euro. Ekonomové se ale shodují v tom, že v průběhu roku by se koruna měla opět vrátit nad 29 korun za euro.

Podmínky Evropské unie pro spolupráci s hnutím Hamás

Evropská unie vyzvala hnutí Hamas, vzdejte se násilí a uznejte Izrael, jinak přestaneme finanční podporovat palestinskou samosprávu. Členské země přitom poskytly jen za loňský rok Palestincům asi půl miliardy eur. Unie zařadila Hamás na seznam teroristických organizací před několika lety. Stanovisko ministrů zahraničí členských zemí bylo mírnější, než se očekávalo. Českému rozhlasu to vysvětlil náměstek šéfa české diplomacie Vladimír Miller.

Vladimír Miller: To k čemu nedošlo je, že by se v tuto chvílí zastavily jakékoliv platby a finanční podpora, protože by to znamenalo vlastně chaos a poškodilo by to především řadové občany a vlastně by to posílilo radikalizaci fundamentálního islámu. Čili dává se prostor pro Hamás, aby se zařídil podle toho.

Hamás musí uznat Izrael, dodržovat dosavadní dohody s židovským státem a vzdát se násilí. S touto výzvou přijela na palestinská území německá kancléřka Angela Merkelová. Právě obratem v postojích Hamasu je jednoznačně podmíněna finanční podpora mezinárodního společenství Palestincům. V Ramalláhu máme zpravodaje Jaromíra Janova.

Jaromír Janev: Hnutí Hamás musí uznat právo židovského státu na existenci, uvedla dále Angela Merkelová. V takovém případě pak bude Německo dále poskytovat pomoc autonomii a bude s ní spolupracovat. Za svého partnera Merkelová označila prezidenta samosprávy Mahmuda Abbáse. Hnutí Hamás dnes prostřednictvím jednoho z vůdců Hamásu doktora Mahmuda Zahára oznámil, že je ochoten dodržovat dlouhodobé příměří, pokud se Izrael stáhne ze všech území, které obsadil v roce 1967, a to při arabsko-izraelské válce. Hamás se dnes také pokusil uklidnit palestinskou a mezinárodní veřejnost, ve které se rozšířily informace, že hnutí chce v podstatě v zemi provést převratné změny.

Poškození vlaku v Německu

Krůček od tragédie byl včera večer rychlík na trati mezi Amsterodamem a Frankfurtem nad Mohanem. U německého Oberhausenu totiž vlak najel na pevně přišroubovaný kovový plát. Jak dodává zpravodaj Českého rozhlasu v Německu Jiří Hošek, podle policie šlo o pokus o atentát.

Jiří Hošek: Spoj ICE s dvěma sty třiceti pasažéry jel v okamžiku střetu stotřicetikilometrovou rychlostí. Vlak sice nevykolejil, ale po několika stovkách metrů kvůli vážně poškozenému podvozku zastavil. Cestující, kterým se naštěstí nic nestalo, přestoupili do náhradní soupravy. Kriminální policie už zahájila šetření pro trestní čin pokusu o zabití a nebezpečného útoku na železniční dopravu. Za poslední dva roky je to už čtvrtý podobný útok na železničních tratích v severním Porýní Vestfálsku.

Zemřel Zdeněk Bouček

Dnes ráno zemřel rozhlasový publicista a významný dokumentarista Zdeněk Bouček. Jak připomíná redaktor Marek Janáč, bylo mu teprve čtyřiašedesát let.

Marek Janáč: Zdeněk Bouček stál u zrodu českého fonoamaterského hnutí. V rozhlasu založil týdeník pro lovce zvuku Halali, kterého připravil přes sedm set šedesát vysílání. Autorsky připravoval celou řadu dokumentárních pořadů, reportáží i experimentů. Velkým úspěchem byl dokument, který zpracoval s kolegou Tomášem Gregorem s názvem Josua filmuje. Pořad jako první český umělecký dokument odvysílala síť veřejnoprávních rozhlasových stanic National Public Radio ve Spojených státech. I přesto Zdeněk Bouček tvrdil, že v jeho dokumentech toho mohlo být zajímavějšího ještě víc.

Zdeněk Bouček: Nejzdařilejší pasáže museli vypustit kvůli mizerné technické kvalitě, a na odlehčující, velmi osvěžující prvky vtipné a veselé se z omezených časových důvodů nedostalo.

Marek Janáč: Zdeněk Bouček se snažil zapojit do svého nadšení pro dokumenty i mladé autory. Zemřel na plicní embolii poté, co si letos v lednu zlomil nohu.

Přehled zpráv

A na závěr si poslechněte přehled hlavních zpráv.

K protestům proti politice ministra Davida Ratha se dnes připojila drtivá většina lékárníků. Ministr ale nehodlá tlaku ustupovat a měnit své postoje.

Ministr vnitra František Bublan nařídil hasičům kontroly větších budov a obchodních center, na kterých leží sníh. Rozhodl se tak po sobotním zřícení střechy v polských Katovicích, které připravilo o život dvaašedesát lidí.

Závodu LG Philips Displays v Hranicích na Přerovsku se podařilo zajistit materiál. Proto zítra obnoví částečně svou výrobu. Budoucnost továrny je nejistá od minulého týdne, kdy mateřský koncern požádal o ochranu před věřiteli.

Evropská unie vyzvala hnutí Hamás, aby se vzdalo násilí a uznalo Izrael. V opačném případě přestane finančně podporovat palestinskou samosprávu.

Ozvěny dne připravil zpravodajský tým Radiožurnálu vedený Igorem Maňourem.

autor: oka
Spustit audio

Více z pořadu