Petr Hapka a Michal Horáček. Potkali se přesně před čtyřiceti lety

Právě dnes je to přesně 40 let od chvíle, kdy se skladatel a zpěvák Petr Hapka poprvé setkal s textařem Michalem Horáčkem.

Netrvalo dlouho a začali psát hity pro Hanu Hegerovou nebo Michaela Kocába. (Petr Hapka by letos 13. května oslavil 80. narozeniny. A 25. listopadu si připomeneme deset let od jeho úmrtí.)

Michal Horáček se vrátil tam, kde prožil, jak říká, mohutné okamžiky svého života. Tento týden se společně s dokumentaristy z České televize vypravil na Okoř, do domu Petra Hapky. Právě tam vznikaly jejich společné písně. Ne náhodou začalo natáčení dokumentu právě teď. Poslechněte si reportáž Tomáše Malečka.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.