Pozor na různé podvodníky

5. prosinec 2011
Dobrá rada

Pardubičtí a chrudimští policisté v poslední době zaznamenali několik případů, kdy se neznámí hosté pod nejrůznějšími záminkami doslova vetřeli do bytů starších osamělých lidí a odcizili jim peníze či cennosti. Tyto případy mají velice podobný scénář a vždy pro majitele smutný konec. Podvodníci zvoní u starých lidí ráno či dopoledne. Je tedy velká šance, že se jich nikdo nevšimne. Několik rad nám poskytne policejní mluvčí Dana Dolanová.

Dolanová: Pokud někdo zazvoní u vašich dveří, je dobré ověřit o koho se jedná. Podomním prodejcům otevírat nedoporučuji a přes dveře sdělit nezájem o koupi nebo předvedení zboží.

Když se neznámý host představí jako pracovník pečovatelské služby, zamyslete se, zda jste o takovou službu žádali. Jestli ne, neotvírejte, pečovatelská služba za vámi sama od sebe nepřijde.

Dolanová: Neočekáváte-li návštěvu takových osob, tak neotvírejte a při jejich vyčkávání přivolejte policii.

I při pozvání opraváře či údržbáře buďte ostražití.

Dolanová: Je důležité si osobní věci, peníze a šperky nenechávat na lehce přístupném místě a celou dobu tyto osoby hlídat.

Pardubická policie doporučuje, zejména starším a osamělým lidem, další možnost. Jde o samolepku s informací, že obyvatel bytu nemá o podobné služby zájem a je připraven volat policii.

Dolanová: Tyto osoby to většinou odradí, protože si raději vyberou byt nebo dům, kde upozornění není.

Spustit audio

Více z pořadu