Přežijí vesnické obchody bez prodavačů a prodavaček? Jednou z cest jsou samoobslužné prodejny

7. únor 2024

Vesnické prodejny v posledních letech zavírají napříč celou republikou. Nejrychleji na malých vesnicích, ale stále častěji i v těch větších. Často obchody přebírají samotné obce, které ale pak musí dotovat vysoké provozní náklady. 

Situace malých prodejen v Česku není úplně růžová. Jejich provozovatelům se totiž zvyšují provozní náklady a zároveň nemůžou cenově konkurovat supermarketům a jiným velkým prodejnám ve větších městech.

O kamennou prodejnu podle výzkumu organizace Garep, což je společnost pro regionální ekonomické poradenství, přišla v Česku v posledních deseti letech nejméně pětina malých obcí do 200 obyvatel.

Představení rubriky

Zpravodajsko-publicistická diskuse na téma, které hýbe regionem. O tom je každou středu odpoledne rubrika s názvem O čem se mluví. Moderátorka pořadu Zora Ježková společně s redaktorem/redaktorkou a hostem/hosty rozeberou aktuální téma, o kterém se mluví v Olomouckém kraji či v některé obci, městě nebo regionu.

Výrazně prořídla i maloobchodní síť ve vesnicích s 200 až 500 obyvateli. Obchody skončily zhruba v desetině z nich. Také pojízdných prodejen bude bez významnější technologické proměny podle autorů výzkumu spíše ubývat. A menších obchůdků ubývá také na vesnicích v Olomouckém kraji.

Obchůdkům pomáhají dotace

Udržet malé kamenné prodejny na vesnicicíh a menších městech se snaží i olomoucké hejtmanství, které ve spolupráci s ministerstvem práce a obchodu poskytuje dotaci s názvem Obchůdek. 

Dotace kraj rozděluje podle velikosti obcí, čím menší, tím větší šanci na podporu má. Mezi prodejnami, které ji využily a i díky ní tak můžou fungovat, jsou třeba tu v Ochozi na Prostějovsku, Dlouhé Loučce na Olomoucku nebo třeba v Postřelmůvku na Šumpersku.

Samoobslužné prodejny jako cesta?

Cestou, jak by mohly obchody v menších obcích přežít, můžou být také takzvané automatizované prodejny.

Čtěte také

Jde o samoobslužné prodejny, vybavené digitální technikou, díky které si zákazník v obchodě nakoupí a především tedy zaplatí sám, bez nutnosti přítomnosti prodejce nebo prodavačky. Ušetří se tak na provozních nákladech a obchod může být otevřený déle.

V Olomouckém kraji jako první a zatím jedinou takovou provozovnu bez prodavaček otevřeli v Měrotíně na Litovelsku. Více jsme si o tom popovídali se starostkou Měrotína Miroslavou Vaňkovou, která mimo jiné odpovídala i na tyto otázky:

  • Jak takový obchod vlastně funguje v praxi funguje?

  • Jak si s novinkou poradili starší obyvatelé obce?

  • Narazilo už vedení obce i na snahu zneužít samoobslužný systém?

Poslechněte si další díl rubriky O čem se mluví.

Ve středu 14. února se budeme bavit na téma stavu a plánu oprav silnic nižších tříd v regionu. Poslouchejte od 15:20, záznam následně naleznete ZDE na webu.

Spustit audio

Související