Příběh ukřižování a barokní památky. V Liberci je opět otevřená zahrada kostela na Malém náměstí

3. duben 2021 10:12

Modlitba, klid či cenné barokní památky. I to byly důvody, které přivedly návštěvníky během velikonočního období do barokní zahrady u kostela Nalezení svatého Kříže na Malém náměstí v Liberci. Její brány se pro ně po několika měsících znovu otevřely právě v těchto dnech.

Čtrnáct barokních kapliček vyrobených z pískovce tvoří křížovou cestu, která původně stála na Keilově vrchu v Liberci. Roku 1760 byla přenesena do zahrady kostela Nalezení svatého kříže. V zahradě najdou lidé také tři sta let starý morový sloup, který pochází z dílny Matyáše Brauna a jde o jednu z nejvzácnějších památek v Liberci.

Barokní sloup v Liberci z dílny Matyáše Brauna je velkou vzácností

Cenná je také Kaple Božího hrobu z roku 1772. Obě památky, mariánský sloup i kaple, prošly v uplynulých letech kompletní renovací. Opravu potřebují i další památky. „Čeká nás komplexní oprava celé křížové cesty. Ta je výjimečná tím, že stojí na místě bývalého morového hřbitova. Nebývá obvyklé, aby u kostelů bývala křížová cesta,“ doplnil Radek Jurnečka.

Barokní zahrada u kostela na libereckém Malém náměstí je otevřena každý den od osmi do devatenácti hodin. Její brány se uzavřou zase až na podzim.

autoři: Jana Pšeničková , reČRoL
Spustit audio

Související