Radiofórum - zprávy 20. září 2007

20. září 2007
Radiofórum

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Ceny elektřiny příští rok znovu vzrostou

Ondřej KAPIC, redaktor:
Ceny elektřiny příští rok znovu vzrostou. Energetická společnost ČEZ, která má na trhu zhruba čtyřicetipětiprocentní podíl a vyrábí téměř tři čtvrtiny elektřiny, dnes oznámila, že ceny takzvané silové elektřiny od ledna vzrostou o čtrnáct celých čtyři desetiny procenta. Odborníci odhadují, že by to mohlo pro domácnosti znamenat zdražení elektřiny o devět až deset procent. Podrobnosti má redaktorka Jitka Hanžlová.

Jitka HANŽLOVÁ, redaktorka:
Jak přesně budou ceny pro domácnosti vypadat, zatím ČEZ nedokáže říci. Silová elektřina se nabízí na volném trhu, vychází z cen na energetické burze a tvoří přibližně polovinu ceny pro koncové zákazníky.

Alan SVOBODA, ředitel divize obchodu ČE:
Dá se předpokládat, že ta druhá polovina ceny, která představuje regulované poplatky, které stanovuje regulátor a daně, takže se příliš meziročně nezmění, to znamená, ten celkový nárůst pro domácnosti bude ještě výrazně nižší než je oněch čtrnáct celých čtyři desetiny procenta.

Jitka HANŽLOVÁ, redaktorka:
Vysvětlil Alan Svoboda, ředitel divize obchodu ČEZ. Energetický regulační úřad zveřejní výši regulovaných poplatků, tedy tu další část ceny pro koncové zákazníky během listopadu. Odborníci předpokládají, že po jeho zásahu a také s novou ekologickou daní by ceny elektřiny pro domácnosti mohly příští rok vzrůst o devět až deset procent. I tak by elektřina v České republice stále patřila k nejlevnějším v Evropě, alespoň podle měření Evropského statistického úřadu.

Novela se zákazem propagace komunismu a nacismu

Ondřej KAPIC, redaktor:
Senátoři dali šanci na schválení novely trestního zákona, která by zakázala nejen propagaci nacismu, ale i komunistického hnutí a komunistických symbolů. Jak říká redaktorka Martina Lustigová, návrh novely teď projednají senátní výbory.

Martina LUSTIGOVÁ, redaktorka:
Obsah novely upřesňuje jeden z předkladatelů, senátor Jaromír Štětina.

Jaromír ŠTĚTINA, senátor:
Ta novela má říci, že propagace komunismu a nacismu, explicitně vyjádřeno, je trestná. A navíc kolega Mejstřík do této novely ještě vsunul zákaz používání nacistických a komunistických symbolů.

Martina LUSTIGOVÁ, redaktorka:
Podle senátora Václava Homolky z KSČM je tento návrh zbytečný. Problematiku podle něj řeší současná legislativa.

Václav HOMOLKA, senátor KSČM:
Tak já myslím, že už současná úprava zákona tyhle ty věci proti demokracii řeší, takže je to pro mě nadbytečná iniciativa. Myslím si, že se spíš pánové chtějí zviditelnit.

Martina LUSTIGOVÁ, redaktorka:
Rozprava v Senátu byla bouřlivá a zazněly v ní i osobní výpady. Zastánci normy připomínali komunistické zločiny, kritici novelu označují za nedemokratickou a protiústavní. Po projednání ve výborech se novela vrátí do pléna Senátu. Pokud bude schválena, dostanou ji na stůl poslanci.

Odbory dnes ostře kritizovaly vládu

Ondřej KAPIC, redaktor:
Odbory dnes ostře kritizovaly vládu, schválený návrh státního rozpočtu. Podle nové analýzy, kterou představili, dopadnou změny hlavně na lidi s nižšími příjmy, rodiny s dětmi a důchodce. Odborářům vadí také to, že by platy zaměstnanců ve státních a veřejných službách měly příští rok růst jen o jedno a půl procenta. Jak říká redaktorka Lenka Jansová, reálné mzdy totiž podle Českomoravské konfederace odborových svazů poklesnou minimálně o tři procenta.

Lenka JANSOVÁ, redaktorka:
Odboráři požadují aspoň šestiprocentní růst platů a osmiprocentní nárůst důchodů. Podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Milana Štěcha nejsou pro další zadlužování země a proti snižování schodků státního rozpočtu. Podle něj ale tyto argumenty vláda zneužívá. Jejím cílem je zpoplatnit a privatizovat veřejné služby a polarizovat českou společnost.

Milan ŠTĚCH, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů:
Přece, když chci mít vyrovnaný rozpočet, nestáhnu stranu příjmů a není tam ani jedno opatření, které by také mělo napomoci, aby ti, kteří se vyhýbají zdanění svých příjmů, aby byli drobet pod větší kontrolou.

Lenka JANSOVÁ, redaktorka:
Podle premiéra Mirka Topolánka odboráři nepochopili skutečný dopad nových daňových zákonů.

Mirek TOPOLÁNEK, předseda vlády /ODS/:
Odbory zřejmě zapomněly na schválené zákony v příštím roce. To znamená, minimálně o šest až sedm procent se jim zvýši ty platy jenom z titulu změn zákonů.

Lenka JANSOVÁ, redaktorka:
Podle Milana Štěcha na státní rozpočet doplatí také obce a to hlavně ty menší. S méně penězi od států nebudou mít na projekty, na které by jim přispěla Evropská unie.

Česká měna zlomila další rekord vůči dolaru

Ondřej KAPIC, redaktor:
Česká měna zlomila další rekord vůči dolaru, devatenáct korun padesát tři haléře. Současně posílila i vůči euru, když se obchodovala za dvacet sedm korun padesát jedna haléřů. Podle ekonomů bude tento trend dál pokračovat. Padající americká měna pomáhá snižovat ceny benzinu a zemního plynu. Lidé také potřebují méně peněz na koupi počítačů a další elektroniky z Asie nebo Spojených států. Exportéři ale varují, česká ekonomika kvůli silné koruně ztratí do tří let dech. Jak dodává šéf Asociace exportérů Jiří Grunt, řešení současné situace se nabízí například v rychlém přijetí eura.

Jiří GRUNT, šéf Asociace exportérů:
Pokud naše měna zhodnocuje, zvyšujou se ceny elektrické energie, což se opakuje několik let, stoupá cena pracovní síly a tak dále, tak za chvilku se potenciál naší ekonomiky vyčerpá a snižuje se rozhodně konkurenceschopnost.

Česko naplno rozjelo přípravy na předsednictví v EU

Ondřej KAPIC, redaktor:
Česko naplno rozjelo přípravy na předsednictví v Evropské unii. Prahu čeká v první polovině roku 2009. Společnou agendu pro předsedání sedmadvacítce dnes v Praze začali připravovat zástupci české vlády s Francií a Švédskem, tedy se státy, které budou v této funkci před námi a po nás. Jak dodává redaktor David Koubek, hlavním heslem těchto tří zemí má být reforma.

David KOUBEK, redaktor:
Jako reformní se popisují všechny tři vlády, francouzská, česká i švédská. V roce a půl, kdy budou Unii předsedat, se také značně promění Evropské instituce podle nové základní smlouvy, pokud tedy projde a začne platit. Evropa musí také zvýšit svou globální konkurenceschopnost. To jsou základní podoby reforem, na kterých se český vicepremiér pro evropské záležitosti Alexander Vondra shodl se svým francouzským i švédským protějškem, přiznal, ale, že existují i sporné body.

Alexandr VONDRA, vicepremiér pro evropské záležitosti /ODS/:
Zahajujeme práci na něčem společném a o této otázce má cenu mluvit, až přineseme ten společný program.

David KOUBEK, redaktor:
Samotné Česko má pro své předsednictví program Evropa bez bariér. Francie se ale například volnému přílivu pracovníků z Východu spíš brání.

Libanonskosyrské vztahy se přiostřují

Ondřej KAPIC, redaktor:
Libanonská vláda hodlá i přes tíživou atmosféru uspořádat za čtyři dny prezidentské volby. Po včerejším atentátu na jednoho z prozápadních poslanců, při kterém přišlo o život nejméně devět lidí, přitom v zemi panuje velké napětí. Přímo z libanonského Bejrútu se hlásí náš blízkovýchodní zpravodaj Jaromír Janev.

Jaromír JANEV, redaktor:
Ulice Bejrútu jsou poloprázdné, a kdo nemusí, neopouští dveře domova, nebo alespoň své kanceláře. I ti členové parlamentu, kteří ještě měli na svých vozech označení poslanců, je už sundali. V Libanonu jsou ale tváře členů parlamentu dobře známé, a tak kdo je uvidí, snaží se rychle odejít na co největší vzdálenost. "Mezi lidmi panuje strach. Kéž by nedošlo k občanské válce, protože jsme tady zažili kruté věci. To si snad nikdo nedovede představit." Libanonskosyrské vztahy se prudce ochladily. Sýrie sice ostře včerejší atentát odsoudila, ale provládní politici ji i přesto obviňují, že stála za včerejším útokem.

Siamská dvojčata překonala kritické dny

Jaromír JANEV, redaktor:
Siamská dvojčata ze Slovenska překonala nejkritičtější pětidenní období po operaci. Děti byly srostlé v oblasti hrudníku a břicha a chirurgové je oddělovali dvacet hodin. Oba pětiměsíční chlapce udržují lékaři v umělém spánku a další vývoj nechtějí předpovídat. Více od našeho bratislavského zpravodaje Lubomíra Smatany.

Lubomír SMATANA, redaktor:
Lékaři jsou spokojeni především s tím, že dvojčata překonala infekci a všechny orgány jim fungují, ovšem za pomoci přístrojů a velkého množství léků. Děti mají postižená játra, trávicí ústrojí a zároveň jim chybí pevný hrudní koš, který by dovolal samostatné dýchání. "Vyhráno zdaleka nemáme," říká šéf chirurgů Vladimír Cingel.

Vladimír CINGEL, šéf chirurgů:
Řeknu upřímně, nikdo si to netroufne předpokládat. Byla by to v této chvíli nemístná troufalost zamýšlet se nad počtem dní.

Lubomír SMATANA, redaktor:
Děti jsou umístěné zvlášť a kvůli infekci ošetřuje každého chlapce jiný tým zdravotníků. Matka má podle možností a za přísných podmínek volný přístup.

Operace vetchozrakosti

Ondřej KAPIC, redaktor:
Unikátní operaci vetchozrakosti dnes provedli oční lékaři vítkovické nemocnice v Ostravě. Jako první v republice použili speciální laserový přístroj, který je maximálně šetrný k pacientovi. Umožňuje operovat na bělmu a díky tomu odpadají komplikace způsobené například jizvou. Vetchozrakost je ztráta zaostřování nablízko. Postihuje osmdesát procent lidí nad čtyřicet let. První operovanou pacientkou byla Soňa Kubíčková z OstravyPoruby.

Soňa KUBÍČKOVÁ, operovaná pacientka:
Předpokládám, že nebudu muset prostě nosit brýle při každé příležitosti, tedy hlavně při čtení, a potom v práci při psaní a tak. Jsem už měla tři dioptrie a už se to pořád jako horšilo.

České baletní symfonie

Ondřej KAPIC, redaktor:
Svou první premiéru sezóny má před sebou balet Národního divadla. Jak Radiožurnálu řekl šéf baletního souboru Petr Zuska, dnes večer je čeká představení České baletní symfonie.

Petr ZUSKA, šéf baletního souboru:
Což je v podstatě taková hříčka se slovy. Vyjadřuje to vlastně téma celého večera. Jsou to čeští tvůrci, kteří tvoří na českou hudbu. Těmi skladateli je Antonín Dvořák, Bohuslav Martinů, Bedřich Smetana, Leoš Janáček a Otakar Ševčík a podělí se o to čtyři choreografové čeští. Začnu Jiřím Kyliánem, jehož symfonie tu obnovujeme. Moje dílna je tam zastoupená. Prostředek večera patří nejmladší generaci Zuzaně Šimákové a Tomáši Rychetskému.

autor: oka
Spustit audio