Radiofórum - zprávy 3. července 2007

3. červenec 2007
Radiofórum

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Americký radar by mohl stát u Míšova na Plzeňsku

Lenka KABRHELOVÁ, moderátorka:
Nejdříve si ale poslechněte podrobné zprávy, ve studiu je s nimi Ondřej Kapic.

Ondřej KAPIC, redaktor:
Pěkný podvečer. Radar americké protiraketové obrany by mohl stát asi dva kilometry od obce Míšov na Plzeňsku. Vláda totiž vybrala právě toto místo pro finální měření, která rozhodnou o případném umístění radaru v Česku. Radar by tak měl být pouhých devadesát kilometrů jihozápadně od Prahy. Po dnešním zasedání Bezpečnostní rady státu o tom informoval mluvčí pro problematiku amerického radaru Tomáš Klvaňa. Jak dodává redaktorka Lenka Jansová, přesně půjde o kvótu sedm set osmnáct ve vojenském výcvikovém prostoru Brdy.

Lenka JANSOVÁ, redaktorka:
Speciální měření, která Míšov čekají, jsou velmi nákladná, i proto je podle mluvčího Klvani pravděpodobné, že radar tam nakonec skutečně bude.

Tomáš KLVAŇA, mluvčí pro problematiku amerického radaru:
Z vojenského, bezpečnostního, technického a ekologického hlediska se nakonec ukázalo, že tato lokalita vyhovuje nejvíce, a proto si myslíme, že právě v této lokalitě budou následovat ta finální technická měření.

Lenka JANSOVÁ, redaktorka:
O americkém radaru protiraketové obrany ale definitivně musí rozhodnout parlament. Některé starosty v Brdech dnešní postoj Bezpečnostní rady státu doslova šokoval. Radiožurnálu to potvrdil i starosta Míšova Pavel Hrubý.

Pavel HRUBÝ, starosta Míšova:
Těch lokalit je několik a poslední varianta byla, že to nebude blíž než čtyři až pět kilometrů od obydleného území a najednou přišla takováhle zpráva.

Lenka JANSOVÁ, redaktorka:
V anketě v Míšově radar obyvatelé odmítli.

Spory o děti v mezinárodních manželstvích by se měl zabývat specializovaný senát

Ondřej KAPIC, redaktor:
Soudy, které řeší spory o děti v mezinárodních manželstvích, by měly být rychlejší. Požaduje to ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. U Městského soudu v Brně chce proto zřídit specializovaný senát, který by se zabýval jen těmito případy. Podobný senát by byl i u brněnského krajského soudu. Ten by řešil případná odvolání. Pokračuje redaktorka Veronika Hankusová.

Veronika HANKUSOVÁ, redaktorka:
Sára Barao nebo sourozenci Krajníkovi, to jsou jen některé případy z poslední doby, kdy české soudy musely řešit spory mezinárodních manželství. V obou případech se děti vrátily k otci. Sára do Portugalska, sourozenci do Argentiny. "Pro děti ale většinou tyto spory znamenají velké napětí, a proto je nutné jejich projednávání maximálně zkrátit," říká Jiří Pospíšil.

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti /ODS/:
Právní úprava nemění filozofii soudního rozhodnutí, ale klade výrazný důraz na rychlé a jasné soudní rozhodnutí v řádech týdnů, nikoliv měsíců či let.

Veronika HANKUSOVÁ, redaktorka:
Na Městském a Krajském soudě v Brně by proto byli specializovaní soudci, kteří by právě tyto případy okamžitě dostávali na stůl. Stínová ministryně spravedlnosti za ČSSD Marie Benešová nad tím ale kroutí hlavou. Centrální řešení se jí totiž nezdá nejlepší.

Marie BENEŠOVÁ, stínová ministryně spravedlnosti za ČSSD:
Bude to drahé, komplikované, nedostupné pro občany, a tato centrální řešení nebývají zrovna šťastná.

Veronika HANKUSOVÁ, redaktorka:
Vláda by mohla novelu občanského soudního řádu projednat na podzim. Do sněmovny by se pak dostala v první polovině příštího roku.

Lidé se zatím nebudou stěhovat kvůli těžbě uhlí

Ondřej KAPIC, redaktor:
Lidé z Horního Jiřetína a Černic na Mostecku se zatím nebudou stěhovat kvůli těžbě uhlí. Společnost Mostecká uhelná totiž prozatím nebude usilovat o rozšíření těžby hnědého uhlí za limity, které stanovila vláda v roce 1991. Firma teď čeká na stanovisko státu k perspektivě těžby uhlí a zachování limitů.

Petr Nečas odsoudil umístění Terezy do psychiatrické léčebny

Ondřej KAPIC, redaktor:
Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas dnes odsoudil umístění desetileté Terezy do psychiatrické léčebny. Tam ji poslal soudce, protože jí matka bránila ve styku s otcem. Ministr Petr Nečas dnes prohlásil, že ministerstvo nemá pravomoc do rozhodnutí soudu zasahovat, považuje ho ale za nešťastné.

Petr NEČAS, ministr práce a sociálních věcí /ODS/:
Já rozumím tomu, že soudce se snažil naleznout cestu, jak umožnit kontakt s oběma, s oběma rodiči, ale zvolil cestu, která je absolutně nevhodná, nepřiměřená, špatná, unáhlená, prostě absolutně neadekvátní.

Ondřej KAPIC, redaktor:
Řešení případu dnes kritizoval také prezident Václav Klaus. Podle něj by se soud měl případem neprodleně zabývat. Dívka se na prezidenta obrátila dopisem s prosbou o pomoc. Napsala mu, že by ráda strávila letní prázdniny jako ostatní děti. Mezitím soudce o případu údajně znovu rozhodl. Zatím ale není jasné jak.

O propuštění Krejčíře se rozhodne v pátek

Ondřej KAPIC, redaktor:
Soud v Jihoafrické republice odložil na pátek rozhodnutí o tom, jestli propustí Radovana Krejčíře na kauci z vazby. Vyžádal si podrobnější informace o elektronickém náramku, který by měl případně podnikatel na svobodě nosit. Ani po vynesení rozsudku ale nebude jasné, jestli se Krejčíř vrátí do Česka. To bude téma pro další soudní stání. Krejčíř je v Česku obviněn z majetkových a násilných trestných činů.

Vyšetřování nepodařených teroristických útoků v Británii pokračuje

Ondřej KAPIC, redaktor:
Vyšetřování nepodařených teroristických útoků, které o víkendu vystrašily Británii, pokračuje. Zatím se kvůli němu do vazby dostalo osm lidí. Vesměs lékařů, nebo pracovníků ve zdravotnictví. V pohotovosti je i policie v Austrálii. Na letišti v Brisbane zadržela dalšího podezřelého indického lékaře, který dříve v Británii pracoval. Na samotných Britských ostrovech platí i nadále nejvyšší stupeň ohrožení. Evakuováno bylo znovu i londýnské letiště Heathrow. Shrnutí dnešních událostí v kauze britských útoků připravil redaktor Vojtěch Berger.

Vojtěch BERGER, redaktor:
Tisíce cestujících musely opustit letištní halu Heathrow. Stejně jako v neděli se v ní totiž objevilo podezřelé opuštěné zavazadlo. Britská policie v tomto směru nenechává nic náhodě, jen dnes pomocí řízené exploze zneškodnila záhadný balíček v londýnském metru a vybuchnout nechala pro jistotu i podezřelé prázdné auto poblíž mešity ve skotském Glasgow. Britské útoky ale vyšetřuje i Austrálie. Premiér tamního státu Queensland Peter Beattie médiím popsal podezřelého Inda, kterého zadržela policie v Brisbane. Lékař Mohammed Haníf byl prý v nemocnici považován za přímo vzorového občana a lidé o něm mluvili jen v dobrém. Podobně skvělou pověst měl i další podezřelý, irácký lékař. V Británii pracují celkem asi dva tisíce doktorů z Iráku. Všichni se teď bojí, že jim útoky výrazně zhorší renomé.

Ondřej KAPIC, redaktor:
Na základě protiteroristického zákona zatkla odpoledne policie na severozápadě Anglie další dva podezřelé. Zatím se ale neví, jestli to bylo v souvislosti s nedávnými útoky.

Střety muslimských studentů s policií

Ondřej KAPIC, redaktor:
Nejméně deset lidí zahynulo při bojích u mešity v centru pákistánské metropole Islámábádu. Střetly se tam pořádkové jednotky se studenty, kteří se kloní k teroristické organizaci Al Kajda. Mešita dlouhodobě zpochybňuje vládní moc a schvaluje unášení lidí, kteří se nechtějí podřizovat nařízení islámského práva.

Zkoumání kosterních pozůstatků Přemyslovců

Ondřej KAPIC, redaktor:
Kosterní pozůstatky Přemyslovců chtějí zkoumat archeologové spolu s genetiky. Nová metoda zvaná archeogenetika má pomoci zpřesnit poznatky o příbuzenských vztazích mezi Přemyslovci. Projekt má název Archeosteon. Jednou z autorek je kurátorka sbírek Pražského hradu Milena Bravermanová.

Milena BRAVERMANOVÁ, kurátorka sbírek Pražského hradu:
Okruhy cílů jsou dva, jeden mají přírodovědci, genetici, antropologové a druhý cíl mají archeologové a historikové, to znamená, v případě našem bychom rádi se pokusili určit dosud neurčené ostatky, zdali spadaly do okruhu přemyslovské rodiny, a pokusit se v rámci těch několika ostatků zjistit větší příbuznost, nebo zjistit, kdo je otec, kdo je synem, kdo je ženou a podobně.

Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech

Ondřej KAPIC, redaktor:
První polovinu má za sebou Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech a zájem je i letos vyšší než v předchozím roce. Například prodej takzvaných festivalových pasů narostl o tisíc kusů. Organizátoři dodneška zaznamenali osm a půl tisíce akreditovaných účastníků. Přímo z přehlídky se hlásí redaktor Petr Doležal.

Petr DOLEŽAL, redaktor:
Lístků bylo k dnešku prodáno osmdesát tisíc, tedy o pět více než loni ve stejnou dobu, přestože počet představení je menší. Jedním ze snímků sekce Horizonty je i rakouskoněmecký film Ďáblova dílna, pro který byla předlohou kniha vlastních zážitků dnes devadesátiletého typografa Adolfa Burgera poté, co jej nacisté zatkli a uvěznili v koncentračním táboře. Pro něj byla účast na uvedení díla ve Varech osobním zážitkem.

Adolf BURGER, typograf:
Musíte vědět, že to je hraný film, to není dokumentární film. Nacisté nebyli jen vrazi, ale obyčejní padělatelé, já jsem musel jim padělat sto třicet dva milionů anglických liber.

autor: oka
Spustit audio