Radiofórum - zprávy 9. července 2007

9. červenec 2007
Radiofórum

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Odbory jsou připraveny k protestům

Petr DUDEK, moderátor:
S podrobnými zprávami je ve studiu Ondřej Kapic.

Ondřej KAPIC, redaktor:
Dobrý podvečer. Odboráři nepoleví s protesty proti chystané reformě financí. Generální stávku, kterou někteří odboroví předáci prosazovali, ale zatím neplánují. Jak doplňuje reportérka Václava Vařeková, za změnu balíku zákonů budou lobbovat u nespokojených poslanců vládní koalice.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Třiatřicet odborových předáků hledalo cestu, jak vládní strany přimět ke zmírnění reformy financí. Nakonec se dohodli, s protesty nepřestaneme. Plošné akce typu generální stávky jsou ale předčasné. To neznamená, že tlak odborů poleví.

Milan ŠTĚCH, předseda, Českomoravská konfederace odborových svazů:
My prostě budeme usilovat o to, aby v nejbližší možné době tato reforma byla změněna a byly nastaveny podmínky reformy tak, aby veřejné rozpočty se dostaly do dobré kondice skutečně do toho roku 2010.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
A to podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Milana Štěcha bez dopadu na důchodce, lidi s nižšími příjmy nebo rodin s dětmi. Protesty mohou provázet i jednání sněmovny, v případě, že reformní zákony projdou, chtějí v nich odboráři také pokračovat. Pak nevylučují ani generální stávku. Místopředseda ODS Pavel Bém nátlaku odborářů ustupovat nehodlá.

Pavel BÉM, místopředseda ODS:
Skutečně jsme v první stabilizační fázi reformy, tedy kdyby bylo na mne, tak já bych volil daleko tvrdší reformní nástroje.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Odborový svaz zatím nebude rušit svůj krizový štáb.

Český dluh roste

Ondřej KAPIC, redaktor:
Státní dluh Česka se zvyšuje. V půlroce roku se zvedl téměř o padesát čtyři miliardy korun. Podle informací ministerstva financí teď deficit činí osm set padesát šest miliard. Znamená to, že každý Čech včetně batolat dluží téměř osmdesát pět tisíc. Stav našich veřejných financí dlouhodobě kritizuje Brusel. Připomeňme, že snížení státního dluhu je i podmínkou pro přijetí eura.

Schyluje se k propouštění úředníků

Ondřej KAPIC, redaktor:
Ministerstva a další ústřední orgány se chystají propouštět. Právě v těchto dnech se jednotliví ministři rozhodují o tom, s kým přesně se od příštího roku rozloučí. Ještě do konce tohoto měsíce to musejí nahlásit ministerstvu financí. Jak připomíná náš reportér Vít Dvořák, ke snižování počtu úředníků se Topolánkova vláda zavázala ve svém programovém prohlášení.

Vít DVOŘÁK, redaktor:
Každoročně počínaje příštím rokem minus tři procenta úředníků a dalších zaměstnanců ministerstev a také ostatních centrálních orgánů a jimi řízených organizací. Celkem tam pracuje sto tisíc lidí, takže každý rok o své místo přijdou tři tisíce z nich. Ušetřené platy mohou ministři rozdělit mezi ty, co zůstanou, tedy čím méně lidí, tím lépe budou placeni.

Ondřej JAKOB, mluvčí ministerstva financí:
Skutečný platový nárůst bude pak záležet na personální politice jednotlivých resortů.

Vít DVOŘÁK, redaktor:
Potvrzuje mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. Podle posledních plánů se ale propouštění nebude týkat učitelů, policistů a hasičů. Někde už první kroky udělali. Třeba na ministerstvu kultury zrušili funkci jednoho ze čtyř náměstků, jinde, například na ministerstvu zdravotnictví, dokončují personální audit. Co tím sledují?

Tomáš CIKRT, mluvčí ministerstva zdravotnictví:
Zejména ubrat úředníků tam, kde jdou opravdu jenom proto, aby seděli v místnosti a koukali ven z okna a posílit je naopak tam, kde jejich rozhodnutí je vázáno na vážné dopady do praxe.

Vít DVOŘÁK, redaktor:
Řekl mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt.

Pokuta pro mobilní operátory se znovu projednává

Ondřej KAPIC, redaktor:
Pokuta čtyřicet čtyři milionů korun pro české mobilní operátory je znovu na stole. Před čtyřmi lety jim ji udělil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže za zakázané dohody o cenách. Podle Krajského soudu v Brně ale k tomu neměl oprávnění, a proto rozhodnutí zrušil. Pokutu podle něj mohl udělit jen Český telekomunikační úřad. Jak dodává redaktorka Veronika Hankusová, teď se ale k věci vrátil Nejvyšší správní soud.

Veronika HANKUSOVÁ, redaktorka:
Nejvyšší správní soud rozhodl, že o pokutě pro operátory mohl antimonopolní úřad opravdu rozhodnout sám. Sankce totiž mohly udělit oba úřady.

Petra JAROŠOVÁ, mluvčí soudu:
Nejvyšší správní soud zrušil napadený rozsudek Krajského soudu v Brně a věc mu vrátil k dalšímu řízení.

Veronika HANKUSOVÁ, redaktorka:
Dodala mluvčí soudu Petra Jarošová. Milionová pokuta se tak znovu dostává do hry. Antimonopolní úřad ji udělil operátorům v roce 2003 za dohody o propojování sítí jednotlivých operátorů. Podle šéfa úřadu Martina Peciny ve smlouvách nebyl prostor pro levnější alternativy.

Martin PECINA, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže:
Když některý z těch operátorů našel cestu přes levnějšího operátora, tak tu levnější cestu nemohl aplikovat a určitě tím byl poškozen konečný spotřebitel.

Veronika HANKUSOVÁ, redaktorka:
S tím ale nesouhlasí expert na mobilní komunikaci Jan Lodl. Na tuto dobu podle něj byly smlouvy logické a zákazníků se dotknout nemohly.

Jan LODL, expert na mobilní komunikaci:
Nedá se očekávat, že kdyby došlo k nepřímému propojení sítí, které ÚHOS požadoval, že by ceny za volání byly levnější.

Veronika HANKUSOVÁ, redaktorka:
TMobile teď hodlá čekat, jak rozhodne brněnský krajský soud. Telefonica O2 a Vodafone s pokutou nesouhlasí.

Ondřej KAPIC, redaktor:
Telefónica O2 by mohla zaplatit pokutu ve výši dvaadvacet milionů. Vodafone pak pět a půl milionů korun. Následovat pravděpodobně bude i zrušení rozsudku, který se týká pokuty dvanácti milionů pro TMobile a dalších čtyři a půl milionu pro Vodafone.

Ruská tajná služba odtajnila dokumenty

Ondřej KAPIC, redaktor:
Ruská tajná služba odtajnila dokumenty o milionech obětí stalinských represí. To by mělo příbuzným umožnit zjistit, jestli byl jejich blízký člověk popraven, anebo umřel během věznění v gulagu. Příbuzní obětí mohli podle prezidentského dekretu pátrat v odtajněných dokumentech už od roku 1992, ale v posledních letech byl přístup k nim bez vysvětlení omezen. Jaké archivy by teď měly být přístupnější vysvětlil historik Mečislav Borák.

Mečislav BORÁK, historik:
Co jsem měl možnost zatím vyrozumět, by mělo jít především o bezpečnostní archivy, resortní, které na rozdíl od těch státních měly dost svízelný přístup k archivním materiálům. V naprosté většině, když jsou ty spisy uloženy u těch regionálních zpráv Federální služby bezpečnosti, tak jsou prakticky nedostupné.

Úřednice se spletla

Ondřej KAPIC, redaktor:
Slovenské ministerstvo vnitra musí napravit selhání své zaměstnankyně, která označila britského lékaře Chalida Ahmada za atentátníka z Glasgow. Podle anglického tisku měl studovat na Slovensku a tamní ministerstvo vnitra bez důkazů bývalého studenta medicíny zařadilo mezi teroristy. Jak dodává náš bratislavský zpravodaj Lubomír Smatana, Chalkid Ahmed bude žádat finanční odškodnění.

Lubomír SMATANA, redaktor:
Dvakrát měř, jednou řež. Tímto úslovím se zapomněla řídit pracovnice tiskového oddělení, která pro televizi TA3 uvedla, že Chalid Ahmad je určitě muž, který útočil. O den později ministerstvo vnitra omyl vyvrátilo s tím, že šlo o neopatrné vyjádření. Lékař žijící v Británii se ale cítí tak poškozen, že hodlá podat žalobu a vysoudit peníze, protože jeho čest byla poskvrněna. Britská policie už mezitím oficiálně požádala slovenskou stranu, aby pomohla s pátrání po totožnosti jednoho ze dvou útočníků, kteří narazili s vozem do letištního terminálu v Glasgow.

Polský páter nadával na prezidenta

Ondřej KAPIC, redaktor:
Kontroverzní polský páter Tadeusz Rydzyk vyvolal další velký skandál. Týdeník Wprost na svých internetových stránkách zveřejnil tajné nahrávky, na kterých otec Rydzyk říká, že prezident Kaczynski je podvodník a jeho manželka čarodějnice. Otec Rydzyk tvrdí, že prezidentský pár neurážel a nahrávky jsou provokací nepřátel Polska. Vývoj aféry sleduje varšavský zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín.

Martin DORAZÍN, redaktor:
Páter Rydzyk na uzavřeném setkání se studenty žurnalistiky slovně napadl manželku polského prezidenta Marii Kaczynskou za to, že vystoupila proti zpřísnění potratových zákonů a možnosti eutanázie.

Tadeusz RYDZYK, polský páter:
Ty jedna čarodějnice, když chceš zabíjet lidi, tak bys měla eutanázii podstoupit jako první.

Martin DORAZÍN, redaktor:
Prezidenta Kaczynského otec Rydzyk označil za podvodníka, který podlehl světové židovské lobby. Důkazem je podle něj právě zahájená stavba muzea dějin polských Židů.

Tadeusz RYDZYK, polský páter:
Na muzeum holocaustu jste dali několik hektarů země, jeden metr čtvereční přitom stojí dva tisíce dolarů. Židé navíc chtějí od Polska dostat pětašedesát miliard dolarů.

Martin DORAZÍN, redaktor:
Říká páter v narážce na dosud otevřenou otázku židovských majetků v Polsku. Pravdivost těchto zvukových záznamů bude zkoumat prokuratura.

Turecko rozmístilo vojsko na hranici s Irákem

Ondřej KAPIC, redaktor:
Turecko prý rozmístilo na své hranice s Irákem sto čtyřicet tisíc vojáků. Informovala o tom agentura Reuters. Ankara má obavy z toho, že Spojené státy stáhnou z Iráku své jednotky a v zemi začne občanská válka. Ta by mohla vést ke snaze vytvořit samostatný stát Kurdů, kteří žijí také na území Turecka a Sýrie. Ankara ale odmítá podezření, že chce proti Kurdům zasáhnout i na severu Iráku. Proti takové akci ostře vystupují Spojené státy a Evropská unie.

Oslava Karlova mostu

Ondřej KAPIC, redaktor:
Tisíce lidí přilákala v noci na dnešek na Karlův most v Praze lidová veselice k šestistému padesátému výročí položení základního kamene. Primátor Pavel Bém s velmistrem řádu Křížovníků Jiřím Kopejskem poklepali most přesně jednatřicet minut po páté ráno, tedy v čas, kdy se tento slavnostní akt údajně uskutečnil i v době panování Karla IV. Popřáli mu dlouhý život, co nejméně vandalů a hodně nadšených návštěvníků.

autor: oka
Spustit audio