Radiožurnál má nová studia. Získala lepší osvětlení a více telefonních linek

22. únor 2024
Zprávy

Český rozhlas otevřel po několikaměsíční rekonstrukci nová studia své vlajkové stanice Radiožurnál. Z pohledu provozu bylo požadavkem maximální zachování stávajícího stavu, tedy provázanosti Radiožurnálu a Plusu, které pojí společný newsroom. Došlo také ke změně akustiky, takže se zlepšily zvukové vlastnosti jednotlivých místností.

V režiích nových studií Radiožurnálu jsou náhledové kamery, v samotných studiích pak původní Full HD kamery, které umožňují editorům střih pořadů jako jsou Host Lucie Výborné nebo Host Radiožurnálu. Světelný park má aktuálně naprogramovaných šest druhů svícení, která lze v případě potřeby přepínat. Jedno z nových studií a způsob osvětlení si pochválil například moderátor Jiří Chum, který má zkušenosti i s televizním zpravodajstvím:

„Je to v podstatě televizní studio. Kromě klasických světel, která tu máme, jsou tu i světla typu televizních, která se používají například ve chvíli, kdy máme ve studiu hosta. Je to proto, aby na YouTube a různých nových médiích byl skvělý obraz a dobré osvícení,“ vysvětlil Chum. Ke změně došlo prakticky přesně po devíti letech, předchozí byla dokončena v březnu 2015.

Co se týká rozhlasové technologie, nový systém umožňuje širší pokrytí externích vysílacích linek. Ze stávajících čtyřiadvaceti se tak navýšila jejich kapacita na dvojnásobek. Tak velké množství je možné využít například v době sportovních přenosů, k propojení mezi jednotlivými studii Radiožurnálu a Plusu, přenosovými vozy nebo s jednotlivými reportéry v terénu. 

Zajímají vás novinky ze světa studií a vysílání? Sledujte webové stránky Digitální rádio Českého rozhlasu!

autor: lukpo
Spustit audio

Související