Ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek radí, jak si návštěvu nejlépe užít. Kdy přijít a který vchod zvolit?

Zoo Praha se raduje už z druhého letošního mláděte gorily nížinné. V lednu porodila Duni samičku, která dostala jméno Mobi, v dubnu se o další přírůstek postarala zkušená matka Kijivu. Jaká další mláďata můžou lidé vidět? A jak si návštěvu zahrady co nejlépe užít? Nejen na tyto otázky odpovídal ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Pohlaví novorozeného gorilího mláděte ještě není známé, je ale zcela jasné, kdo vybere jméno. „Křtiny mláděte proběhnou 11. května a to jméno pro něj vybere slavná primatoložka a ochránkyně přírody Jane Goodall,“ prozrazuje Miroslav Bobek.

Čtěte také

„Kromě toho představí překlad své knížky, kterou jsme vydali. Je to dětská knížka, jmenuje se Pangolina a je věnována luskounům.“ V plánu je také její přednáška v aule České zemědělské univerzity.

V Zoo Praha ale zažívají babyboom i u jiných druhů zvířat. „Jako první zoo na světě jsme odchovali ketupu Pelovu. To je taková rybožravá sova žijící v Africe. Je to velký chovatelský úspěch, byť to třeba není až tak atraktivní druh zvířete. Brzo už bude vidět mládě vombata, zatím ho má matka ve vaku. Očekáváme také třeba narození orangutaního mláděte a je docela pravděpodobné, že znovu máme březí luskouní samičku,“ vyjmenovává Miroslav Bobek.

Pohodová návštěva Zoo Praha

Zoo patří mezi nejnavštěvovanější místa v metropoli, existují nějaké rady, jak si návštěvu nejlépe užít?

„Pokud máte čas pouze o víkendu, tak raději volit neděli než sobotu. Jeví se lepší vyrazit už na čas krátce po otevření zoo, protože ty špičky jsou až později od těch deseti hodin dál. No a pak je ještě jedna rada. Ta návštěvnost hodně závisí nejenom na reálném počasí, ale také na předpovědi, takže když je špatná předpověď počasí, tak je velká pravděpodobnost, že těch lidí nebude v zoo tolik.“

Čtěte také

Fronty u pokladen můžete vyřešit zakoupením elektronické vstupenky a ke vstupu do zoologické zahrady vám poslouží hned čtyři místa.

„Kromě toho hlavního, kam přichází nejvíc návštěvníků, tak je to jižní vchod u největšího parkoviště. Pak severní vchod, kde je také parkoviště a je méně vytížený. No a nový vchod je ještě u Rezervace Dja, kde také staví jeden z autobusů. A ten bych určitě doporučil, protože tam hned máte při ruce gorily, přejdete přes lávku, jste u slonů nebo u žiraf. Řekl bych, že to je vlastně nejlepší vchod do zoo,“ směje se Miroslav Bobek.

Jaká jsou pravidla návštěvy se psem? Bude Zoo Praha rozšiřovat některé výběhy? A jak reaguje Miroslav Bobek na kritiku výše nákladů na plánovanou expozici Arktida? Poslechněte si celý rozhovor.

Související