Rocker Petr Kolář: Muzika je holka, která mě nikdy nezradí. Pořád mě baví, i navzdory tomu, kolik mi je

9. květen 2024

Rocker Petr Kolář vydává po dlouhé pauze album, které vzniklo tak trochu netradičně. „Většinou se nejdříve nahraje album a pak se jede turné. Tajná místa si ale vyžádali lidé, kterým se líbilo naše koncertování v kostelech,“ vysvětluje zpěvák. Jak vznikl nápad ozvučit na okamžik sakrální prostory? A jak se Petr Kolář dostal z lesa k hudbě?

„Tajná místa nejsou regulérní deska, kterou jsem chtěl udělat. Nejdříve vznikl singl a pak mě napadlo, že bychom mohli jet turné po kostelech, kde se nedělá každou neděli mše a kam lidé běžně nechodí. A bylo to skvělý, protože jsme sice kočovníci a zažili jsme toho dost, ale nikdy nás nenapadlo podívat se čtyři kilometry od krajského města. Navíc jsme mohli těmto místům i trochu pomoct, protože část výdělku šla na fasádu, oltář nebo zvon,“ vypráví Petr Kolář.

Rocker s duší romantika

Petr Kolář v Radiocafé Vinohradská 12

Specifický prostor si vyžádal i specifickou aranži nahrávek. „Původní skladby jsme přearanžovali, důraz jsme kladli na vokály, jsou tam i dvě novinky, a dokonce jedna věc, kterou jsem nikdy živě nehrál, popisuje rocker, který se dokáže vcítit i do romantičtějších poloh. Je to tím, že už jsem něco zažil. Sice jsem pořád rozlítanej, ale spoustu věcí si už uvědomuju. A je to taky o pokoře k muzice. Začal jsem ji dělat, protože ji mám rád, je to pro mě životní věc, a to chci sdělit lidem.“

Souznění, které Petr Kolář cítí s hudbou, ani zdaleka nezažíval ve své původní profesi mechanizátora lesní výroby. „Tam to nefungovalo. Já mám totiž přírodu rád a tahle práce přírodu trochu likviduje, směje se v Blízkých setkáních. Jestli bych se ale dokázal pro někoho vzdát muziky, jako se třeba táta vzdal svého myslivectví kvůli mámě, to nevím...,“ přiznává na závěr.

Co mu hudba dala a vzala? A proč miluje Beatles? Poslechněte si Blízká setkání.

autoři: Tereza Kostková , opa

Související