Saský vysílač Zwickau Ost s výkonem 10 kW v provozu

31. červenec 2023

3. července byl v sousedním Sasku uveden do provozu nový DAB+ vysílač označovaný jako Zwickau Ost (Zwickau východ). Tato lokalita opět výrazně zlepšuje signál dotčené oblasti. Oba šířené multiplexy – DR Deutschland (kanál 5C) a MDR Sachsen (kanál 9A) – využívají výkon 10 kW ve vertikální polarizaci.

V současné době je v provozu devět vysílačů sítě DR Deutschland a patnáct vysílačů veřejnoprávního multiplexu MDR Sachsen. V případě obou programových nabídek byl stanoven maximální vyzářený výkon (ERP) na hodnotu 10 kW, pokrytí tak nebude zanedbatelné. Posluchači si mohou v pokrytých regionech nově naladit veřejnoprávní programy Deutschlandradia nebo MDR (pro Sasko), ale také komerční stanice včetně oblíbených značek jako Schwarzwaldradio, Schagerparadies nebo Sunshine Live.

Vysílač se nachází orientačně přibližně 40 km od hranic s Českou republikou, teoreticky by tak mohl být k zachycení i na našem území, zejména tedy právě v oblastech blízko Saska. Majitelé DAB+ rádií u nás však mohou naladit tamní DAB+ multiplexy z jiných vysílačů, a to lokalit Chemnitz – Geyern, Drážďany – Wachwitz, Neustadt – Unger nebo Löbau – Schafberg. Kromě těchto dvou multiplexů jsou na území Čech dostupné i multiplexy Antenne Deutschland nebo zemská nabídka Sachsen K12A.

autor: lukpo
Spustit audio

Související