Sjednocení sociálních dávek zefektivní systém, říká Jurečka. Chybí detaily fungování a analýzy možných dopadů, oponuje Juchelka

9. únor 2024

O reformu sociálních dávek se pokoušelo už několik ministrů. Marian Jurečka (KDU-ČSL) slibuje, že ji dotáhne. Největší změnou jím navrhované revize by měl být vznik jedné nové dávky, která nahradí stávající přídavek na dítě, příspěvek na bydlení, příspěvek na živobytí a doplatek na bydlení.

„V rámci sjednocení v sobě jedna dávka bude mít čtyři části, které odráží principy čtyř současných dávek, ale budou spolu lépe komunikovat,“ avizuje Jurečka. „Bude jednodušší posuzování okruhu osob v domácnosti i příjmů a celkově bude podpora dostupnější.“

Čtěte také

Kromě jednoduššího a srozumitelnějšího přístupu pro žadatele by měla reforma a s ní spojená digitalizace celého procesu zefektivnit správu systému také státu.

Podle poslance Aleše Juchelky (ANO) je ale připravovaný systém zatím netransparentní a nedůsledný.

„Neznáme žádné detaily a podle tiskové konference taktéž chybí veškeré analýzy,“ kritizuje. „Nevíme, co se stane, a já se obávám, že nám z toho systému může vypadnout například u přídavku na dítě část dětí ze sociálně slabých rodin.“

Podle Jurečky by ale na podporu znevýhodněných dětí měl připadnout motivační bonus ovlivňující výši přiznané sociální dávky.

Čtěte také

„Zajištění a fungování základních potřeb domácnosti bude,“ vysvětluje Jurečka. „Ale pokud rodič dlouhodobě nebude plnit zákonnou povinnost zajišťovat docházku svého dítěte do školského zařízení v rámci povinné devítileté školní docházky, pak se mu dávka sníží.“

Podle Juchelky je ale taková změna zbytečná. „Kontroly školní docházky pro děti už v tuto chvíli v systému nastavené máme. Akorát je potřeba motivovat jednotlivé instituce, aby to dělaly,“ oponuje.

Podle Jurečky ale naopak digitalizace přispěje k tomu, že kontrola bude možná automaticky, ne jen na podněty aktivních ředitelů škol.

Adresná pomoc

S větší dostupností ale zároveň nejspíše vzrostou náklady. „Cíl je, aby dávky byly dostupnější pro lidi, kteří pomoc potřebují. Dnes se člověk v systému nevyzná, často celý proces ztroskotá na tom, že nedoloží všechny věci. Pokud se lidé budou chovat kooperativně, pak ten systém může mít i větší náklady,“ říká Jurečka.

Čtěte také

Větší výdaje podle něj vyvažuje etický a strategický rozměr změn. „30 let problémy neumíme řešit, máme problémy s bezdomovectvím, vyloučenými lokalitami,“ obhajuje. „Revizi dávek mimo jiné připravuji, abychom věci řešili od příčiny, nikoliv na konci řetězce.“

Juchelka ale připomíná, že důležitý není navrhovaný koncept, ale konečná realizace, která je zatím stále nekonkrétní. „S těmito cíli nemám problém, zajímá mě detail, protože pes může být zakopaný v tom, co v tuto chvíli nevíme,“ konstatuje.

Detaily fungování Jurečka představí v březnu, již nyní ale slibuje, že systém bude efektivnější a odolnější vůči zneužívání. „Naším cílem je garantovat, že systém bude více adresný a bude opravdu pomáhat tam, kde je neoddiskutovatelné, že pomoci má,“ deklaruje.

Čtěte také

Oprávněnost čerpání dávky bude podložena systémem kontrol, včetně majetkového testu. A na opatření proti zneužívání apeluje i opozice, která je zatím vůči Jurečkovým návrhům skeptická.

„Souhlasím se systémem, který pan ministr představil. Nicméně se musím ptát, aby nám nevypadly některé skupiny lidí, které jsou skutečně ohrožené a jinak než s pomocí v rámci sociálního systému se neobejdou,“ uzavírá Juchelka.

Více podrobností o navrhovaných změnách, majetkovém testu nebo zneužívání dávek si můžete poslechnout v záznamu diskuse. Moderuje Lukáš Matoška.

autoři: Lukáš Matoška , esta
Spustit audio

Související