Skiareál v Bedřichově má nového majitele, středisko v oblíbené lokalitě zřejmě čekají změny

7. květen 2024 14:23

Tělovýchovná jednota Bižuterie prodala část střediska novému investorovi. Proč středisko nekoupila obec a jaké jsou případné plány s areálem do budoucna, zjišťovala redaktorka Johana Tománková.

Novým majitelem části nemovitostí je developerska firma Niseko, která prodává apartmány v Praze, Krkonoších, ale i v Bedřichově. V čele firmy stojí Adam Kuchař, který zatím nechce hovořit s médii. Na firemních sociálních sitích společnost zveřejnila, že má v úmyslu sjezdové lyžování v Bedřichově zachovat a investovat do skiareálu tak, aby mohl fungovat i v létě.

Tělovýchovná jednota Bižuterie areál prodala proto, že jeho provoz byl podle výkonného ředitele Pavla Bažanta posledních pět let ztrátový. V minulých letech tam byly také problémy s pozemky. Jednotě se podařilo jedenáctihektarovou plochu od státu odkoupit až v roce 2018. Pavel Bažant si také myslí, že je v Bedřichově nedostatek ubytovacích kapacit, které by mohly využívat třeba školy.

Obec Bedřichov chce dál podporovat rozvoj areálu. Podle starosty Bedřichova Petra Holuba ze Starostů pro Liberecký kraj ale nenašla s investorem žádnou právní cestu, která by oběma vyhovovala. Skiareál obec odkoupit nemohla, protože za něj Tělovýchovná jednota požadovala 150 milionů korun, a to je na rozpočet malé obce příliš vysoká cena.

Jaké má nový investor se střediskem plány, zatím není jasné. Všechny tři strany, tedy tělovýchovná jednota, obec Bedřichov a společnost Niseko, záměr přestaví na veřejné schůzi 6. června 2024. Pravděpodobně se na schůzi vyjádří i zástupci nově vzniklého spolku, který má obavu, že developerská firma Niseko chce pozemky zastavět apartmány.

Pozemky se totiž nacházejí u nástupních míst na sjezdovky Malinovka a Pastviny, které podle územního plánu zastavět lze. Spolek pro záchranu sjezdového lyžování v Bedřichově bude žádat po zastupitelích, aby pozemky označili za nezastavitelné.

autoři: Johana Tománková , reČRoL
Spustit audio

Související