Stavebnice Merkur slaví! Kolik? Už 90 let

14. březen 2015

Kdo by neznal populární stavebnici pro všechny chlapce a hlavně tatínky - Merkur. Tato česká stavebnice letos oslaví už 90 let od svého vzniku. Před 10 lety bylo ve světě přes 250 výrobců obdobných stavebnic a dnes jich zbylo pouhých 10 včetně našeho českého Merkuru.

Naším největším českým sběratelem stavebnice Merkur a také mnoha dalších je Jiří Mládek, který má v Domu historie Přešticka v Přešticích u Plzně velkou výstavu. Podkroví domu i hlavní výstavní sál jsou zaplněny stavebnicemi i výrobky z nich. Vidět zde můžete například jeřáb, který uzvedne 10 kilogramů, obrovské ruské kolo, které točí, Petřínskou rozhlednu a další.

Velkou výstavu stavebnic Merkur sběratele Jiřího Mládka si můžete v Domu historie Přešticka v Přešticích u Plzně prohlédnout až do 6. dubna. Tato výstava není jenom o koukání, ale hraní si. K dispozici jsou samozřejmě stavebnice Merkur, kde si každý návštěvník může podle své fantazie smontovat libovolnou věc. Bohužel, domů si ji odnést nemůže. Přesto zde můžete strávit velice příjemně hodně dlouho dobu.

Výstava stavebnic Merkur sběratele Jiřího Mládka v Domu historie Přešticka

A co ještě říci ke stavebnicím Merkur? Přežily minulé století, letošní 90. narozeniny nejsou poslední, protože stavebnice Merkur, vylepšené do dnešní doby se začínají stále více používat i ve středních a vysokých školách.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio