Témata a zajímavosti roku 2023 aneb To nej od redaktorů Českého rozhlasu Liberec

Tradiční ohlédnutí za uplynulým rokem připravila redaktorka Ivana Bernáthová.

Mobilní výdejna potravinové banky funguje v Libereckém kraji od července 2023

Vysoké ceny potravin, pohonných hmot a energií. Víc lidí než obvykle v roce 2023 potřebovalo potravinovou pomoc. Liberecká potravinová banka začala rozvážet balíčky lidem přímo domů. Jak připomněl reportér Tomáš Mařas, jsou určené těm, kteří si pro ně nemohou dojít ze zdravotních nebo rodinných důvodů osobně.

Zvýšené ceny potravin a pohonných hmot přiměly mnohé Čechy také k tomu, aby ve velkém začali jezdit na nákupy do Polska. Tam, jak zjistil reportér Michal Jemelka, je vítaly většinou mnohem příznivější ceny.

Zrestaurované historické varhany v kostele Nalezení Panny Marie v Bozkově na Semilsku

Redaktorka Eva Malá navštívila kostel Nalezení Panny Marie v Bozkově ve chvíli, kdy se tam po deseti letech opět ozval nádherný zvuk původních varhan. Vzácný nástroj z poloviny 19. století, který patří k nejcennějším v litoměřické diecézi, restaurátoři opravovali deset let. Na obnovu varhan přispěli i jednotliví dárci.

Milovníky starých knih nebo gramodesek pozvala do druhého největšího antikvariátu v České republice redaktorka Jana Švecová. Je v Liberci a má v nabídce tisíce knih od 16. století až po současnost. Čtenáři si je mohou koupit nejenom v této starosvětské kamenné prodejně, ale také po internetu.

Víte, že mezi paneláky v České lípě můžete vidět létat sovy? Největší sídliště v tomto městě si totiž vybral k hnízdění pár kalousů ušatých. To zaujalo kolegu Jaroslava Hořeního, který se za nimi vypravil.

Hřbitov u libereckého krematoria během dušičkového víkendu

Že se dá pěkná reportáž natočit i na hřbitově, dokazuje redaktorka Jana Pavlíčková. Zavítala na centrální hřbitov v Liberci o Dušičkách, tedy v době, kdy tam chodí až čtyřikrát víc lidí než obvykle.

O tom, že bezpečnost na kole především, je reportáž redaktorky Johany Tománkové. Horští záchranáři v Jizerských horách totiž v roce 2023 řešili větší počet zraněných cyklistů, než v předchozích letech.

A nevynecháme ani sportovní téma. Kolega „sporťák“ Pavel Petr natáčel s vyznavači velmi neobvyklé disciplíny - kanoe pola.

Poslechněte si záznam pořadu, složeného z nejzajímavějších příspěvků redaktorů Českého rozhlas Liberec, jak ho pro vás ve studiu v Modré ulici v Liberci připravila redaktorka Ivana Bernáthová.

A my se připojujeme k jejímu přání zdraví, štěstí, lásky a spokojenosti v roce 2024.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.