Video: Jazz-punkový kabaret Kuhn Fu oslnil Jazz Dock

25. leden 2024

Další z kvalitních audiovizuálních záznamů koncertů ČRo Jazz Festu 2023 nabízí hudbu nadnárodního seskupení Kuhn Fu. Podobně jako stanice ČRo Jazz, oslavilo nedávno desáté výročí. A svoji kombinaci jazzu, punku, psychedelie a poťouchlého hudebního humoru už dávno vybrousilo do dotaženého tvaru.

Český rozhlas Jazz Fest 2023 si určil koncepci představit fúze jazzu s dalšími žánry. Kuhn Fu se svojí osobitou, cca jazzrockovou směskou tak zapadli do programu festivalu naprosto ideálně.

Jazzrocková žánrová přihrádka ovšem je a zároveň není přesná. Rock hraje v hudbě Kuhn Fu zásadní roli jak v soundu s ostrou elektrickou kytarou, tak ve frázování a rytmu. Nelze si však představovat „typický jazzrock“, tedy odkaz Psion modelu 60. a 70. let. Samotný principál a autor repertoáru, německý kytarista Christian Achim Kühn, si raději vymyslel vlastní škatulku „jazz-punk-psychedelic“. K té je navíc třeba přidat i termín „kabaret“.

SLEDUJTE KOMPLETNÍ ZÁZNAM:

Jistě, ke zlatým časům fúze se Kühn také odkazuje. Především k potrhlé, dílem parodické, dílem velmi sofistikované podobě žánru, jakou vedle dalších fantaskních hudebních novotvarů vytvořil génius Frank Zappa. Ostatně proto kapela Kuhn Fu zaujala i pořadatele festivalu Zappanale. Zároveň však hudba Kuhn Fu kombinuje jazz s mnohem aktuálnějšími postupy, včetně odkazů k postpunkové, sarkastické hardcoreové i post-rockové scéně.

Kuhn Fu vystoupili v pražském Jazz Docku v redukované sestavě kvarteta. Ačkoliv často koncertují i nahrávají v šestici i v sedmičlenném obsazení, s posílenými dechy. Neznamená to ovšem, že by vystoupení nevyznělo plnohodnotně, natož aby vznikal dojem nějakých děr v aranžmá. Ověřené kusy jako Harry Sanchez či Kit Kat Kuhn kapela bez problému utáhla.

Hlavní pozornost stejně vždy poutá principál Kühn. Kytarista v podstatě rockový, velmi razantní i nápadný. Ale zároveň i natolik rafinovaný, aby nadchl otevřené fanoušky jazzu a improvizované hudby.

Kuhn Fu

Vážné blázniviny

Ačkoliv je muzika Kuhn Fu promyšlená a hráčsky virtuózní, navíc často navozuje dramatickou i potemnělou atmosféru, nechybí v ní ani nadsázka. Zábavný moment odlehčil už začátek koncertu, kdy Kühn použil místo slide neboli bottlenecku (kovového či skleněného válečku, často využívaného hlavně bluesovými kytaristy k vytváření glissand) - mobilní telefon.

Jistě, místo slide lze použít jakýkoliv pevný předmět vhodných rozměrů, který je zrovna po ruce (skleničku, tužku…), ovšem právě mobil vnesl do ponuré kompozice prvek komiky. Spolu s hranou „zarputilostí“ páně Kühnovou. Odlehčením je ostatně už způsob, jakým kytarista záměrně „cirkusácky“ konferuje jednotlivé skladby.

Ani během legrácek se ovšem nemění nasazení jednotlivých hráčů. Turecký basista Esat Ekincioglu řádí s nástrojem jako rockový showman. Přitom však s britským bubeníkem Georgem Hadowem vytváří příkladně disciplinovanou a pevnou rytmickou kostru. Izraelský basklarinetista Ziv Taubenfeld umí nejen vytvářet barevné koloratury, ale vhodně doplňuje Kühna i v sólech. Ačkoliv pro to nemá v hlučné sestavě zrovna vhodný nástroj co do průraznosti tónu, stejně si cestu najde. A nádherně. Klobouk dolů.

Kytarista Christian Achim Kühn

Zkrátka, záznam koncertu Kuhn Fu stojí za zhlédnutí. Ať už jste ho v pražském Jazz Docku zažili na vlastní kůži, ale určitě nezachytili všechny detaily, nebo vás jen zajímají současné pestré odnože jazzrockové fúze.

Zakonzervované vzpomínky na ČRo Jazz Fest 2023 přitom záznamem vystoupení Kuhn Fu nezačínají. Kdykoliv se můžete vrátit také ke zdařilému koncertu Filip Żółtowski Quartet. A ani nekončí. Brzy dojde i na posledního z účinkujících a zároveň hlavní hvězdu ročníku 2023, Thea Crokera.

Kuhn Fu na ČRo Jazz Festu

26. 10. 2023, Jazz Dock, Praha

Obsazení: 

Christian Achim Kühn (DE) – kytara, hlas

Ziv Taubenfeld (ISR) – basklarinet

Esat Ekincioglu (TR) – kontrabas, baskytara, hlas

George Hadow (UK) – bicí

Spustit audio