Začala další etapa rekonstrukce evangelického kostela u náplavky Moravy v Olomouci

5. květen 2024

Pro letošní rok by dělníci měli být s pracemi hotovi koncem července, rekonstrukce kostela ale pak bude pokračovat i dalšími etapami. Obnášet budou třeba opravu fasády či vstupních portálů. Zcela hotovo má být v roce 2028.

„Ten zub času se projevil také v tom, že do střechy zatéká na několika místech a je tedy potřeba, udělat střechu znovu. Padají tašky, občas se tady objevil nějaký úlomek, takže jsme si uvědomili, že je potřeba tu situaci řešit,“ popisuje zdejší farář Jan Lukáš.“

Celková rekonstrukce kostela začala už v loňském roce. V letošní v pořadí už druhé etapě se opravy dočká polovina střechy.

„Probíhá očišťování toho krovu od barvy, co tam byla zřejmě protipožární někdy z doby druhé světové války. Teď už nastoupí pokrývači, kteří si to zalaťují a klempíři a bude se pokládat krytina, říká tesař Jaromír Filip.

Na kolik peněz práce vyjdou, odhaduje kurátor sboru Marek Vraj: „Když jsme začínali, tak ten náš původní odhad se pohyboval kolem nějakých 12 milionů, ale postupem času, protože ceny materiálu a cena lidské práce neustále stoupá, tak už dnes vidíme, že jsme to značně podhodnotili. To znamená, v současné době to vidíme někde kolem 18 milionů.

Opravy olomoučtí evangelíci plánují financovat z vlastních zdrojů, z dotací a také z výtěžku veřejné sbírky. Podrobnosti k ní zveřejnili na speciálním webu.

„Pro nás je hodně důležité to, že se tady schází aktivní společenství věřících lidí a také vnější vzhled toho kostela, obnovená fasáda, obnovená střecha, bude určitě o to víc pozváním pro lidi, aby třeba ti, kdo tady ještě nebyli, aby třeba vstoupili dovnitř,“ dodává farář Jan Lukáš.

Dělníci by stavbě berlínského architekta Otto Kuhlmanna z roku 1920 měli postupně prodloužit životnost o dalších několik desítek let. Kulturní památkou je kostel od roku 2015. Lidé jej můžou navštěvovat i nyní během oprav.

Spustit audio