Zámek v Rožmitále pod Třemšínem je na prodej. Skončí příběh chátrajícího areálu šťastně?

11. duben 2019

Dvacet let chátrající národní kulturní památka zámek v Rožmitále pod Třemšínem je na prodej. Českému rozhlasu to potvrdila menšinová majitelka.

Možná tak skončí spletitý příběh barokního areálu, který obec zdarma převedla na církev a ta ho prodala americkému podnikateli. Ten se ale o zámek nestaral a areál už je skoro dvě desítky let nepřístupný. Stát nemá žádný nástroj, kterým by donutil majitele k údržbě památky.

Majitel neměl čas

„Majitel je nemocný, žije v Americe a nemá energii se zámku věnovat. Proto se ho snažíme prodat,“ říká Zuzana Mruškovičová, které patří pětinový podíl v zámku prostřednictvím společnost Triniti Coop. Tím nemocným majitelem je právník Roderick Marshall, který zámek získal od Arcibiskupství pražského.

Nádvoří zámku v Rožmitále pod Tremšínem na současné fotografii

Do Rožmitálu ale jezdil zcela výjimečně a na údržbu neměl čas. Provozoval cínové doly ve Rwandě. „My jsme si mysleli, že v dolech vydělá a nějaké peníze skončí tady. Ale spletli jsme se,“ usmívá se hořce Jindřich Jirásek, který spravuje portál staryrozmital.cz a kauze zámku se dlouhodobě věnuje.

O cínové doly Roderick Marsall ve Rwandě nedávno přišel, znárodnila je tamní vláda. „On v Americe hledá nějaké kupce, já zase po své linii. Znám hodně lidí na různých ambasádách a nechávám tam materiály o zámku,“ říká Mruškovičová, podle které se už objevilo několik zájemců.

Časy se mění

„Zatím si ale nejsme jisti, zdali jsou to ti správní. Přichází z jiného kulturního prostředí.“ Podle zjištění Českého rozhlasu zatím projevili zájem Číňané a Rusové. Na přímou otázku to Zuzana Mruškovičová potvrzuje. „Pro ně je to cesta, jak se sem dostat, ale nevím, jestli by to prospělo zámku.“

Zámek v Rožmitále pod Třemšínem

Na zámku se zatím věci pomalu mění. Do hry vstoupila před dvěma lety Eva Heyd, která se vrátila z emigrace ve Spojených státech a v Rožmitále se usadila. Zámek jí nedal spát, kontaktovala majitele a vysvětlila jim, že chce do zámku vrátit život.

Získala souhlas k základní údržbě, hledá dobrovolníky, kteří zámek a okolí uklízejí a připravuje otevření pro veřejnost. „Já myslím, že areál má budoucnost i pro případného investora. Není to rozhodně na spadnutí, dá se tu leccos vytvořit a pro někoho se zájmem o historii to může být zajímavá investice.“

Z novodobé historie zámku

Prvním majitelem zámku byla po sametové revoluci obec. Přestože její zástupci vždy tvrdili, že je to srdeční záležitost, bez které není Rožmitál Rožmitálem, starat se nechtěli. Na městečko s rozpočtem pár desítek milionů to prý bylo velké sousto. „A je dodnes“, říká starosta a bývalý poslanec parlamentu za KSČM Jozef Vondrášek.

Eva Heyd na nádvoří

Obec převedla zámek zadarmo na Arcibiskupství pražské. To si zámek vzalo, ovšem neinvestovalo a v roce 2000 ho prodalo firmě Triniti Coop, kterou založil Roderick Marshall. Ten pracoval pro církev jako právník a v objektu arcibiskupství měl svoji kancelář a byt. K důvodům prodeje se tehdy církev nechtěla vyjadřovat a její zástupce později uvedl, že s podnikatelem přerušili kontakty a nespolupracují.

Kvůli liknavému přístupu majitele ke správě národní kulturní památky, dostal Rodrick Marshall od památkářů dvě pokuty. „Nejdříve to bylo 30 tisíc korun a podruhé 800 tisíc korun,“ říká vedoucí referátu památkové péče na Městském úřadu v Příbrami Dita Jobová, podle které to byla nejvyšší pokuta, kterou nějakému subjektu udělila. „Obě zaplatil.“

Omezené možnosti

Stát má jen omezené prostředky, jak majitele přinutit, aby se o zámek staral. Podle náměstka ministra kultury Vlastislava Ourody je ale takových případů málo. „Všimněte si, jak památky v posledních letech vzkvétají.“ Částečnou změnu by mohl přinést nový památkový zákon. Ten původní pochází z 80. let minulého století. „Předložíme ho letos v září,“ říká náměstek Ouroda.

Peníze na opravy jsou potřeba

Podle památkové inspekce dnes mají památkáři dvě základní možnost. Buď metodicky vést a pomáhat majiteli třeba i ze získáním dotací. To druhou jsou postihy.

„Památkáři by se neměli bát těch nepopulárních kroků. Je to konfliktní záležitost a ti lidé potřebují podporu. Ne vždycky ji v místě mají,“ říká ředitel památkové inspekce ministerstva kultury Martin Zítek. Podle něj to není vždy úspěšné, ale může to mít v konečném důsledku význam. „Vlastník je motivován, aby našel někoho jiného.“  

Podívejte se, jak zámek vypadal ještě v roce 2014:

autor: lsm
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.