Zemědělci v Kokorách na Přerovsku obnovují chmelnice, které loni v létě poničila silná bouře

25. březen 2024 12:39

V zemědělském družstvu v Kokorách na Přerovsku obnovují chmelnice, které poničila loni v létě silná bouřka. Konstrukce tehdy spadly na 25 hekratech a škoda se vyšplhala ke 30 milionům korun.

Postavit stovky sloupů a ukotvit k nim kilometry ocelových lan ale v Česku hned tak někdo neumí. Na pomoc si proto farmáři pozvali odborníky z Žatce. „Jedna řada má asi 350 metrů a je tady 14 řad,“ popisuje Jiří Vodénka, který s Radkem Juračkou chmelnice společně staví už téměř deset let.

Radek Juračka sedí za volantem traktoru a velkými kleštěmi zvedá dlouhé smrkové kůly. „Musí se opatrně, aby třeba celá ta chmelnice nespadla,“ říká Juračka. Jeho kolega Jiří Vodénka má v ruce kladino a na vrcholy kůlů upevňuje vodící lana. 

Když jsou kůly postavené, je potřeba ještě utáhnout obvody konstrukcí a záhonové řady. Rostlinky chmele už vylézávají z půdy, práce probíhají podle Vladimíra Lichnovského, předseda zemědělského družstva v Kokorách, které je vůbec největším pěstitelem chmele na Moravě, na poslední chvíli.

„Čekali jsme kvůli letošnímu předjaří, abychom neponičili ty porosty, protože jsou to trvalky. Když se potom jezdí, škody by byly daleko větší. V současné době vidíme, že porost je únosný, nedělají koleje a staví se to bez následných škod. Je to naplánováno tak, že stihneme postavit celou tu spadenou výměru, tedy 24 a půl hektaru. Aktuálně jsme za polovinou práce,“ zmiňuje Lichnovský.

Je to naplánováno tak, že stihneme postavit celou tu spadenou výměru, tedy 24 a půl hektaru.
Vladimír Lichnovský, předseda zemědělského družstva v Kokorách

Práce na obnově chmelnic mají být hotové do konce března. Zemědělci pak chtějí provést řez chmele a věšet jej na vodící drátky. V plné síle budou rostlinky z poškozených chmelnic zhruba do tří let.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související