100 veřejných míst, 60 korun za parkování a zdarma jízdenka na MHD. V Liberci je nový parkovací dům

2. leden 2024 17:13

Řidiči už mohou využívat nový parkovací dům v dolním centru Liberce. Postavit ho nechal Liberecký kraj, a to jak pro své zaměstnance, tak pro veřejnost. Stavba některým kritikům vadí.

Čtěte také

V dolním centru Liberce začal v úterý 2. ledna 2024 fungovat nový parkovací dům vedle Krajského úřadu Libereckého kraje. Vyřešit má nedostatek parkovacích míst jak pro veřejnost, tak pro zaměstnance úřadu. Jeho stavba kraj přišla na 246 milionů korun, z toho 60 milionů pokryla evropská dotace.

Podle kritiků ale parkovací dům zhorší už tak zahuštěnou dopravu v dolním centru Liberce. Myslí si to například Jindřich Felcman, opoziční zastupitel z uskupení Liberec otevřený lidem. Naopak hejtman Martin Půta ze Starostů pro Liberecký kraj šestipodlažní objekt obhajuje.

Parkovné je zatím jednotné pro všechny řidiče, ať auto odloží na celý den nebo jen hodinu, zaplatí shodně 60 korun.

„Cena je zatím nastavena provizorně, budeme sbírat zkušenosti. Je možné, že do budoucna se to změní na dvoutarifní cenu,“ přiblížil Jan Růžička, ředitel Krajské správy silnic, která parkovací dům provozuje.

K dispozici je v parkovacím celkem 244 míst, z toho sto pro veřejnost a zbytek pro zaměstnance krajského úřadu. I ti budou platit stejně, jako ostatní. Veřejnost navíc k tomu získá zdarma jednu jízdenku na městskou hromadnou dopravu.

Jak jsou velká parkovací místa v novém parkovacím domě? Je cena za jeho stavbu adekvátní? A bude se kolem krajského úřadu v Liberci ještě stavět? Poslechněte si celou reportáž.

Spustit audio

Související