6 filmů starých 60 let, které si i dnes zaslouží pozornost

11. květen 2020

Rok 1960, patnáct let po druhé světové válce, dal vzniknout ve světové i domácí kinematografii titulům, které později vstoupily do filmových čítanek. Platí to především o snímcích zahraničního původu, na domácích titulech je přece jen znát, že vznikly za železnou oponou.

Šest děl, která jsou stará 60 let a i dnes stojí za pozornost, připomíná filmový publicista Luboš Dvořák.

Vyšší princip

Film podle povídky Jan Drdy z nacistické okupace. Oktaván Ryšánek udělá klukovinu, přimaluje na fotografii Reinharda Heydricha, na něhož parašutisté spáchali atentát, směšné kníry.

František Smolík ve filmu Vyšší princip

Kresba skončí v kamnech, ale kolaborantský synek Zajíček spolužáky ze msty udá gestapu. Německá policie přes intervenci třídního profesora Málka ve skvělém podání Františka Smolíka mladíky zastřelí.

Příběh je inspirován skutečnou událostí zavražděného příbramského gymnazisty Antonína Stočesa. Film odkazuje na jižní Čechy. Z úst vystrašeného profesora slyšíme větu: „Postřílejí nás jako v Táboře!“ Učitelé táborské obchodní akademie byli za heydrichiády skutečně popraveni za údajné schvalování atentátu.

Všude žijí lidé

Jižní Čechy poskytly většinu lokací méně známému snímku Jiřího Hanibala Všude žijí lidé o začínajícím lékaři, který se na umístěnku dostane na konec světa. Jihočeské Chyšky na Písecku proměnili filmaři v pohraniční Lužany.

Natáčelo se u rybníčku Barbora, na statku u Kukačů, u domu Ve Sládkovině, ve vile Vlasta, u kostela sv. Prokopa, v serpentinách Na Grošíčku, v bývalé cukrárně či hostinci U Čižinských. Ve filmu se objevuje vlakové nádraží v Kubově Huti na Šumavě.

Srpnová neděle

Lyrický snímek Otakara Vávry podle divadelní hry Františka Hrubína. Režisér si k natáčení zvolil Chlum u Třeboně. Nebyla to náhoda. Básník Hrubín do Chlumu jezdil na výlety a nocoval v hospodě U Frantíků, pak si tu koupil domek na náměstí.

Filmaři vytěžili zdejší poetiku břehy rybníka Hejtman, záběry na městečko s kostelem Nanebevzetí Panny Marie, kostelní schody se sochami, školu, náměstíčko se zmíněnou restaurací U Frantíků a zdejší, kdysi slavnou sklárnu. Určitě si udělejte do Chlumu výlet, možná zažijete kousek poezie Srpnové neděle.

Sedm statečných

Světoznámý western Johna Sturgese vznikl přepracováním snímku Akiry Kurosawy Sedm samurajů. Děj je známý. Bandita Calvera přepadává mexickou vesnici kvůli zásobám potravin pro svou tlupu. Vesničané si najmou sedm střelců, aby je ochránili.

Vede je Chris, holohlavý a charismatický Yul Brynner, který se narodil asi roku 1920 ve východoruském Vladivostoku a hrdě se hlásil k romským kořenům. Ze sedmi statečných přežijí jen Chris, Vin a mladý Chico, kteří opouštějí vesnici. Chico, který se zamiloval do Mexičanky Petry, otočí koně a vrátí se. Adios.

Psycho

Americký hororový hit Alfreda Hitchcocka podle románu Roberta Blocha. Určitě si vybavíte příběh duševně chorého Normana Batese v podání Anthonyho Perkinse a jeho motel, za jehož zdmi se ukrývá šílenství.

Stačí dodat citát: „Nejlepším přítelem chlapce je jeho matka.“ Scéna vraždy ve sprše se stala kultovní záležitostí stejně jako hudba, která vše provází.

Sladký život

Italský šlágr Federica Felliniho. Odehrává se v Římě, hlavní postavou je novinář (hraje ho Marcello Mastroianni), který sní o dráze spisovatele, žije ale jako snob a živí se bulvárem. Obžaloba života římské smetánky je na světě.

Sladký život nabízí legendární scény, z nichž média nejvíce citují tu, kdy smyslná švédská herečka Anita Ekberg s kočičkou na hlavě vstupuje do fontány di Trevi. Točilo se za mrazivého únorového rána. Věřme, že se do Věčného města na řece Tibeře opět brzy podíváme, ale eroticky nabitou scénu v zurčící fontáně bych určitě nikomu nedoporučoval napodobovat.

Ohlédnutí za filmy, které vznikly v roce 1960, přináší kulturní magazín Kavárna. Dále připomíná, že Český Krumlov se v letošní letní sezóně zaměří na menší akce a Husitské muzeum v Táboře připravilo venkovní výstavu k 600. výročí města, představí také audioknihu Žít jako single.

Spustit audio

Související