Areál v údolí Svatošských skal sloužil členům Hitlerjugend i pionýrům

20. červen 2023

Další díl seriálu o Zapomenutých domech nás zavedl do volnočasového areálu v údolí řeky Ohře u Svatošských skal v Karlových Varech. Místo, kam s oblibou chodíval básník Goethe, později sloužilo členům Hitlerjugend nebo pionýrům.

V malebném údolí řeky Ohře mezi Karlovými Vary a Loktem se v bezprostřední blízkosti Svatošských skal nachází volnočasový rekreační areál, který je častým cílem turistů a především rodin s dětmi.  

Jde o místo, které rád navštěvoval básník Goethe. Málokdo ale ví, že za druhé světové války místo sloužilo jako výcvikové středisko pro Hitlerovu mládež. Později sloužilo pionýrům.

Areál pionýrů ve Svatošských skalách byl slavnostně otevřen 16. července 1950. Za účasti tehdejších státních podniků se podařilo vybudovat nejen rekreační objekty, ale především největší atrakci celého areálu. Úzkokolejná železnice vedla okruhem dlouhým 840 metrů okolo celého areálu a poslední zbytky je možné v areálu dohledat ještě dnes.

Od konce 50. let byl areál užíván jako dětský tábor pro děti zaměstnanců České pošty. Dětských návštěvníků ale postupně ubývalo. Omezené finanční prostředky na provoz tábora a energetická náročnost provozu přivedly nakonec Českou poštu k záměru areál pronajmout.

Celý areál dnes vlastní Karlovarský kraj, posledních deset let spravuje atraktivní volnočasovou lokalitu, ležící na trase cyklostezky Ohře mezi Loktem a Karlovými Vary, soukromý nájemce.

autoři: Jana Strejčková , nkr
Spustit audio