Autor bonmotu Česko je nemocný muž Evropy: Ekonomika poroste o necelé procento. Výhled není moc dobrý

28. listopad 2023

Proč máme nemocnou ekonomiku? Průmysl je nejnáročnější na energie v EU hned po Bulharsku, k tomu se razantně propadla spotřeba domácností, které se potýkají s poklesem reálných mezd kvůli vysoké inflaci. Proti úspornému balíčku tak vytáhli lidé spolu s odbory do ulic. „V krátkodobém horizontu bohužel výhled není příliš dobrý,“ říká v rozhovoru pro pořad Peníze a vliv Českého rozhlasu Plus ekonom z londýnské analytické společnosti Oxford Economics Tomáš Dvořák.

Čtěte také

Tuzemské ministerstvo financí je podle Dvořáka příliš optimistické, když očekává už příští rok oživení ekonomiky a růst kolem dvou procent. Analýzy Oxford Economics pro Česko předpovídají růst HDP za rok 2024 jen 0,8 procent.

„Abychom se dostali na dvě procenta, tak by v příštím roce ekonomika musela vyrůst každý kvartál v mezikvartálním srovnání skoro o procento, přesně o 0,9 procent. A to v situaci, kdy česká ekonomika teď nejenže neroste, ale klesá. Kvartál za kvartálem. Proto si nejsem úplně jistý, kde ministerstvo financí bere optimismus, že se ekonomika nastartuje,“ upozorňuje ekonom.

Čtěte také

Právě Dvořák je původním autorem výroku, podle kterého je Česko nemocný muž Evropy, který si nedávno na adresu tuzemské ekonomiky vypůjčil německý list Die Welt, a to v titulku článku hojně citovaném tuzemskými médii i politiky. 

„Primárním otřesem byla covidová pandemie, ze které jsme se vlastně nikdy nezotavili. Česká ekonomika, když to měříme hrubým domácím produktem, tak se od té doby nikdy nedostala na předcovidovou úroveň. A takovou ekonomikou jsme v EU už jen my,“ říká.

Proč máme vysoké ceny energií? A je dobře, když je vláda v Německu firmám dotuje? Poroste v česku nezaměstnanost? Celý rozhovor s ekonomem Tomášem Dvořákem v pořadu Peníze a vliv najdete v audiozáznamu, ptá se Jana Klímová.

Spustit audio

Související