Barbora Mochowa vydala své nové album Bludička: CD, to je zhmotněná hudba. A je co polít šampaňským!

16. únor 2024

Už je to pár let, co jsme vám představovali zpěvačku a skladatelku Barboru Mochowou z Trutnova, která se tenkrát zúčastnila národního kola soutěže Eurovize. A protože teď vydala své druhé autorské album, které se jmenuje hezky tajemně Bludička, tak jsme nemohli Báru Mochowou opět nepozvat.

Vzpomínáte si na rok 2019, kdy jsme se tady viděli poprvé?
Pamatuji si to moc dobře. Bylo to s vámi příjemné. To je pocit, který si hned vybavím.

Barbora Mochowa ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Co se všechno se tedy od té doby u vás změnilo? Dvakrát jste se zúčastnila národního kola Eurovize?
Je to tak, podruhé jsem se zúčastnila o rok později s písničkou White & Black Holes. Právě v tu dobu započala práce na této mé nové desce, kterou jsem teď nedávno vydala. Vlastně jsme už i onu první písničku, která se zúčastnila Eurovize v roce 2019, složili s producentem Viliamem Bérešem. Napsali jsme ji na autorském kempu za jediný den a moc nás ta spolupráce bavila, takže jsme hned navázali a začali tvořit desku. Trvalo to docela dlouho, nějakých pět let, ale loni v listopadu vyšla a mám z ní obrovskou radost. Jmenuje se Bludička.

Chtěla jsem mít fyzické cédéčko, má to tak hodně muzikantů. Potřebujeme mít pocit, že ta hudba je nějak zhmotněna.
Barbora Mochowa, zpěvačka a skladatelka

Dvakrát jste soutěžila v národním kole Eurovize, užila, jste si to?
Užila, protože to bylo spojené s nejrůznějšími zážitky a akcemi kolem. Byly to nové zkušenosti a mě to bavilo. Nemělo to zase takový vnější efekt, že by mi pak víc zvonil telefon, i když je pravda, že když se zveřejnilo první národní kolo, tak co se týče zpráv na sociálních sítích, to bylo neuvěřitelné. Zjistila jsem, kolik fanoušků jak v Čechách, tak i v zahraničí, tuhle soutěž sleduje, včetně těch národních kol všech zemí. Přišla spousta zpráv ze zahraničí, to bylo pěkné. Ale zároveň takové trošku rozechvělé období, protože je to spojeno s určitým stresem nebo napětím. Nahrne se toho hodně, ale i to bylo zajímavé.

Čtěte také

Vy máte se sbíráním zkušeností velkou tradici už odmalička, protože jste byla u Karla Šípa v televizním pořadu Rozjezdy pro hvězdy. Kolik vám bylo?
Myslím, že to mi bylo sedm let. Ještě jsem to moc neprožívala, ve smyslu, že bych byla z něčeho nervózní.

Pocházíte z Trutnova, tam jste jistě chodila do základní umělecké školy.
Chodila jsem na housle celou základku. Potom jsem šla na konzervatoř do Prahy na zpěv. A při konzervatoři jsem začala hrát, měli jsme povinný klavír a já brzy zjistila, jak je to skvělá věc k doprovázení se při zpěvu. Tak jsem přesedlala z houslí na piano, protože pro skládání písniček je to úplně super.

Bludička je dvojaká, sporná postava, v něčem krásná, ale trošku temná. Beru to jako metaforu, každý v sobě neseme obě tyto stránky.
Barbora Mochowa, zpěvačka a skladatelka

Teď bychom si mohli pustit jednu písničku z vašeho nového, druhého autorského alba. Co to bude?
Pustíme si píseň Pierot, která je duetem s Danielem Žižkou.

Album je nazvané Bludička. Jste to vy, Báro?
Je to tak, je to má duše. Chtěla jsem mít takzvaně fyzické cédéčko, myslím si, že to má takto hodně muzikantů. Potřebujeme mít pocit, že ta hudba je nějak zhmotněna. A také je to dobré kvůli křtu, protože jsme album křtili v paláci Akropolis. A máte co polít šampaňským, bez toho by to nebylo ono. A na křtu i v rámci té atmosféry pak mají třeba lidé chuť si přijít pro to fyzické cédéčko.

Čtěte také

Proč Bludička?
Nejdříve mne ten motiv zaujal vizuálně na obrazech, protože se hodně zajímám o výtvarné umění, chodím na výstavy, a v období přelomu 19. a 20. století se tohle téma hodně vyskytuje na obrazech českých malířů. Lákala mne i samotná postava bludičky, je taková dvojaká, sporná, v něčem krásná, ale trošku temná postava. A beru to jako takovou metaforu, že každý z nás může být bludičkou, protože v sobě neseme obě stránky, krásnou i temnou. Tedy je to pro mě osobní téma, které jsem pak vložila do písně v angličtině Will-o'-the-Wisp, což je právě v překladu Bludička. Je to poslední píseň na albu, která je pro mě nejosobnější.

Na co se těšíte v letošním roce? Co vás čeká?
Momentálně si užívám, že je nová deska hotová a že jsem třeba dnes tady s vámi v rozhlase. A protože jsem už byla dlouho s písničkami této desky, tak se těším na to, co přijde nového. Už jsme začali tvořit nové věci. Těším se i na koncerty s novou kapelou. To mě čeká v tomto roce.

Jakub Schmidt a Barbora Mochowa ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Naším hostem byla zpěvačka Barbora Mochowa, o které ještě určitě hodně uslyšíme. Ať se vám daří, děkuji za rozhovor.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související