Bavorský rozhlas zprovoznil nový DAB+ vysílač severně od Norimberku

22. únor 2024

Necelých 40 km od Norimberku byl začátkem února spuštěný další DAB+ vysílač Bavorského rozhlasu. Společnost Bayern Digital Radio (BDR) provozuje z kóty Ebermannstadt/Pretzfeld dva multiplexy, kromě celozemské sítě Bayern na kanálu 11D je tu šířena také regionální programová nabídka Oberfranken na kanálu 10B.

Čtěte také

Vysílač má výkon 5 kW ve vertikální polarizaci, upozornil Satellifax. V případě obou DAB+ multiplexů, jak jeho název napovídá, je vyřešit nedostatečné pokrytí signálem mezi oblastmi Ebermannstadt a Pretzfeld. Výkon 5 kWzajistí dostatečné zásobování oběma multiplexy zejména na úrovni indoor, tedy uvnitř budov. BDR tak potvrzuje, že správnou cestou se vydal i Český rozhlas, který při svých dalších vlnách expanze multiplexu ČRo DAB+ cílí právě na lepší pokrytí domácností apod.

Ke zlepšení příjmu dochází v případě programových nabídek Bayern (kanál 11D) a Oberpfalz (kanál 10B). Jedná se konkrétně o všechny okruhy Bavorského rozhlasu a privátní stanici Antenne Bayern v případě prvního multiplexu a veřejnoprávních regionálních okruhů a komerčních rádií u druhé sítě. Multiplex Oberpfalz zároveň spuštěním kóty Ebermannstadt/Pretzfeld dosáhl hranice deseti vysílačů. Jeho nejznámějším šířitelem je s výkonem 12,5 kW Ochsenkopf.

autor: lukpo
Spustit audio

Související