Bohuslav Reynek: Rybí šupiny. Expresionistické básně v próze

9. únor 2023

Drobné lyrické příběhy a snové obrazy ze sbírky Bohuslava Reynka Rybí šupiny. Žádný z nich nezračí bílou bez černé, snění bez šílenství, život bez zániku a smrti. Svět je „rozlehlý rybník Belzebubův“ a člověk ochromený hrůzou a úzkostí se brání své zkáze. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkuje: Ivan Řezáč
Připravil: Dominik Mačas
Režie: Jakub Doubrava
Natočeno v plzeňském studiu Českého rozhlasu.

V Reynkových Rybích šupinách se odráží světový zmatek po první válce, tvorba německých autorů, které překládal (například Georga Trakla) i autorovo duchovní zrání. Sbírka vyšla poprvé v roce 1922 s linoryty Josefa Čapka v Reynkově bibliofilské edici Sešity poezie.

Bohuslav Reynek byl hluboce věřícím křesťanem. To je určující i pro celé jeho dílo. Byl trojjedinou tvůrčí osobností – básníkem, překladatelem a grafikem. Většinu života prožil v ústraní na statku v Petrkově, který se stal (napříč generacemi) „poutním“ místem obdobně smýšlejících lidí. Bohuslav Reynek překládal z němčiny a francouzštiny. Po svatbě s francouzskou básnířkou Suzanne Renaud pravidelně část roku pobýval v Grenoblu. Mezi jeho blízké přátele patřili spisovatelé Max Jacob, Jean Giono nebo Jean Lebrau. Reynek řadu let spolupracoval se staroříšským nakladatelem Josefem Florianem, pomáhal také edičně formovat bibliofilskou edici Atlantis Jana V. Pojera.

Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.