Budějovická charita hledá místa, kde by ubytovala uprchlíky

23. říjen 2015

Diecézní charita České Budějovice vytipovává na jihu Čech místa, kde v případě potřeby ubytuje uprchlíky. Preventivní opatření jsou přípravou na situaci, která s přílivem migrantů do Evropy může v nejbližších měsících nastat.

„V současné době jsme napojeni na cizineckou policii a už jsme dodali hygienické potřeby, potraviny, oblečení. Dále u nás funguje poradna pro cizince a migranty, která řeší tu akutní fázi,“ popisuje ředitelka charity Michaela Čermáková.

Zatím podle ní nejsou za dveřmi stovky nebo tisíce uprchlíků, ale charita počítá s tím, že tato situace může nastat. „V té akutní fázi můžeme dodat jídlo a další potřeby, ale velká práce bude s druhou fází, a to je integrace těch lidí,“ popisuje.

Charita hledá místa pro ubytování uprchlíků. První lůžka našla na Sušicku, dále pracuje hlavně na Prachaticku a Českokrumlovsku. Ubytování i další pomoc mohou lidé sami nabídnout, stačí vyplnit jednoduchý formulář na webu diecézní charity,

V již vytipovaném objektu na Sušicku jsou pokoje se šesti postelemi, sprcha i pračka. „Je to spíš pro nouzové přespání, ne na dlouhodobé ubytování,“ dodává ředitelka Oblastní charity Sušice Marie Hrečínová Prodanová.

autoři: pfr , en
Spustit audio