Bývalá fara v Srní na Šumavě se mění v Dům Karla Klostermanna s moderní expozicí

16. červenec 2023 08:54

Ke stému výročí úmrtí spisovatele Karla Klostermanna, které připadá na 16. červenec 2023, chce přispět i šumavská obec Srní. V objektu bývalé fary chystá Dům Karla Klostermanna, který by měl představit život i dílo tohoto autora.

Prostory bývalé fary v Srní jsou v tuto chvíli vcelku neutěšené, bourá se tady, ale kurátorka projektu Tereza Dobiášová už vidí budoucí podobu. „Měl by tady být takový malý obchůdek a kavárna a celá výstavní část bude nahoře,“ říká.

V patře Domu Karla Klostermann vznikne knihovna a badatelna. „Budou tady takové veliké kabinetní skříně, trochu by to mělo připomínat archivní vybavení z 19. století. A v rohovém pokoji bude spisovatelna Karla Klostermanna. Celý dům by měl fungovat více jako interpretační centrum,“ líčí Tereza Dobiášová.

Čtěte také

V moderní expozici budou podle návštěvníci moci sahat, číst, poslouchat, zkoušet a přemýšlet. „A na půdě vznikne scénická expozice, aby si lidé, kteří třeba Klostermanna nečetli, mohli udělat představu, o čem psal a jak,“ dodává.

Za zrodem Domu Karla Klostermanna stojí spolek Karel Klostermann, spisovatel Šumavy. „Úplně na začátku, když jsme založili sdružení, jsme si dali tři cíle – vydávat knížky, spolupracovat s německou sekcí a vystavět muzeum Karlu Klostermannovi. Takže já jsem teď úplně nadšený, že se dostáváme tam, kam jsme před dvaceti lety směřovali,“ komentuje předseda spolku Václav Sklenář.

Rekonstrukce bývalé fary v Srní na Šumavě včetně expozic vyjde na 16 milionů korun. Kromě obce projekt finančně podporuje fond česko-německé přeshraniční spolupráce.

Spustit audio

Související