Candáti v Lipně bojují o přežití. Odborníci jim proto ve vodě připravili umělá hnízda pro výtěr

13. duben 2024 07:47

Šedesát umělých hnízd pro vytírání candátů plave v jihočeské přehradě Lipno. Nainstalovali je tam hydrobiologové společně s rybáři. Rybích dravců je totiž stále méně, podle odborníků za to můžou pravděpodobně sumci. Nové úkryty mají malým candátům pomoci přežít.

„Jsme u historického okamžiku, kdy instalujeme první skupinu výtěrových hnízd pro candáta na Lipně,“ říká v pátek ráno hydrobiolog Jan Kubečka z Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích.

Hnízdo ve tvaru čtverce o rozměrech metr krát metr, které tvoří štětky a kovový rám, se pomalu potápí. „Svým tvarem připomíná rostlinstvo. Tyto druhy ryb se snaží ukládat jikry do hodně členitého substrátu, aby se tam jikry schovaly. Pro umístění hnízd budeme dávat přednost chráněným úsekům, kam veřejnost příliš nejezdí. Budou to čtyři oblasti ve střední části nádrže,“ vysvětluje hydrobiolog.

Candáti v Lipně podle něj pomoc potřebují. „I když je teď populace v dobrém stavu, candáti pořád nepřibývají a naopak ubývají. Po loňském průzkumu je hlavním podezřelým sumec velký. A jedním z klíčových okamžiků, kdy může candátům škodit, je právě období tření,“ uvádí.

Čtěte také

Vědci mají několik nepřímých důkazů o tom, že za úbytek candátů v Lipně může právě sumec velký. „Při průzkumu v září loňského roku tvořil candát poměrně velkou část sumčí diety společně s kaprem. Bylo to svým způsobem překvapivé, že si sumec vybírá ty hospodářsky cenné druhy ryb,“ zmiňuje Jan Kubečka.

Další důkazy o tom, že candát obecný se stává v Lipně ohroženou rybou, má jednatel Českého rybářského svazu v Českých Budějovicích Jiří Marek. „Úlovky stále ubývají, a to i přesto, že candáty každoročně podporujeme. Sumci nám začínají narušovat životní rovnováhu v jezeře a ohrožují právě candáta, který je bohužel také potravou sumce. V době výtěru, kdy candát mlíčák hlídá svoje hnízdo, je pro sumce velice snadnou kořistí. A v okamžiku, kdy sumec sežere toho candáta, jikry nepřežijí,“ popisuje.

Tato nerovnováha mezi sumcem a candátem může mít vliv na celkovou rybí obsádku v Lipně. „Lipno je biotop, je to krásný ekosystém. A pokud není vyvážený, nebudou tady predátoři typu candát, tak bude docházet k přemnožení bílých ryb. Tím pádem se může zhoršit kvalita vody,“ říká Jiří Marek.

Jestli byl projekt na záchranu candáta obecného v Lipně úspěšný, se ukáže už na konci dubna.

Spustit audio

Související