Černý kašel se ze začátku projevuje jako obyčejné nachlazení, je extrémně nakažlivý, popisuje lékař

1. březen 2024

Ordinace lékařů plní pacienti nakažení černým kašlem. Téměř třetinu z dosavadních 1 217 případů lékaři odhalili u teenagerů. Nakazilo se i třicet dětí do jednoho roku, které nemoc nejvíce ohrožuje. Informoval o tom Státní zdravotní ústav.

Jen za první dva měsíce letošního roku evidují hygienici na Vysočině víc případů, než za celý loňský rok. Je to více než 200 případů. „Nejspíš se jedná o to, že je velký pohyb lidí, který v posledních letech pozorujeme,“ vysvětluje nárůst počtu nemocných plicní lékař Zdeněk Doležel.

Černý kašel je bakteriální onemocnění. „To je na jednu stranu dobře, protože můžeme použít na jeho léčbu antibiotika,“ vysvětluje lékař. Nemoc se projevuje ze začátku jako obyčejné nachlazení. Pacienty trápí škrábání v krku, tvorba hlenu a týmu. Během jednoho týdne přejde v záchvatovitý štěkavý kašel, který nejde moc dobře základními léky zklidnit.

U teenagerů má černý kašel atypické příznaky. „Obzvlášť u hochů vídáme, že jsou to kašle až do zvracení, nemůžou se nedechnout a dosahují až stavu, kdy má pacient tendenci se dusit,“ popisuje Zdeněk Doležal.

Jak nemoc postupuje, proč nepodceňovat příznaky, jak se vlastně černý kašel šíří a co dělat, když doma pacienta s černým kašlem mám? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Hela Dvořáková , hoch
Spustit audio

Související