Cestujeme s dětmi na kole

15. květen 2002
Dobrá rada

Počasí přímo zve k vycházkám do přírody a k projížďkám na kole. Doba, kdy jsme svoje děti vozili na jednom typu nepohodlné sedačky je dávno pryč. Trh jich nabízí desítky druhů, ale kupujte pouze ty, které jsou schválené do silničního provozu a nejlépe univerzální. Další zkušenosti přidává cyklista Jiří Bartoníček.

Bartoníček: Při výběru sedačky bych se zajímal o to, jestli ještě mohu přikoupit univerzální držák, který mám třeba přidělaný na kole u manželky a ten samý si dokoupím na kolo moje. Pokud chce někdo z rodičů vyjet, tak může použít jakékoliv kolo. Sedačka je shválena podle typu od 15 do 25 kilogramů, doporučuji sedačku dozadu, protože tam děcko má krytá záda vysokou opěrkou, helma má být samozřejmě také. Tu je také potřeba vybrat odpovídající, hlubokou, s utahovacím kolečkem.

Přilbu by mělo mít nejenom vaše dítě, ale i vy sami. Až dítě povyroste, určitě bude chtít jezdit samo. Pro začátky nemusí mít hned kolo nové. To je také nutné vybrat s úvahou.

Bartoníček: Musíme si uvědomit, že dítě rychle roste a když dnes koupím kolo malé, tak zítra může být nedostačující.

Dítě musíme naučit jezdit. Jednou z možností jsou balanční kolečka. Tento způsob ale oddálí samostatný způsob jízdy.

Bartoníček: Dítě vezmu na parkoviště a musím s ním běhat. Nemohu ho naučit jezdit, když jdu vedle krokem. Kolo bez balančních koleček mu roztlačím, běžím vedle, držím za ramena, vyrovnávám jej. Nejhorší je první den, kdy musí získat pocit rovnováhy, pak se vše rychle zlepšuje.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio

Více z pořadu