Chátrající Luisiny lázně se promění v moderní rehabilitační kliniku i vzdělávací centrum

6. září 2022 10:35

Městské historické lázně ve Františkových Lázních by se měly proměnit v moderní rehabilitační kliniku. O tomto záměru jedná vedení města už čtvrtým rokem. Nově projekt zahrnuje i vybudování vysokoškolského kampusu.

Spojení historické lázeňské budovy a moderní rehabilitační kliniky. To je projekt, který připravují Františkovy Lázně několik let. Rekonstrukce městských Luisiných lázní by byla pro radnici finančně příliš náročná. Proto vedení města oslovilo soukromé investory.

V úterý zastupitelstvo města schválilo záměr přestavby. Nové zdravotnické zařízení se navíc stane taky vzdělávacím centrem, protože v regionu je obtížné sehnat dostatek zdravotnického personálu. Součástí tak bude i vysokoškolský kampus pro zhruba 120 studentů. Rehabilitační klinika by měla spolupracovat například s Lékařskou fakultou Univerzity Karlovy v Plzni nebo chebskou střední a vyšší odbornou zdravotnickou školou.

Rehabilitaci využijí pacienti po nehodách nebo operacích

Soukromý investor, se kterým radnice podepsala smlouvu, má areál opravit a následně provozovat. Město má už také souhlas památkářů a hotovou studii. „Projekt je připraven pro čerpání dotací. Ty by měly končit 31. 12. 2025. Je před námi poměrně hodně práce, abychom mohli projekt začít stavět,“ říká architekt Boris Redčenkov, který má projekt na starost.

Klinika počítá se zhruba 200 lůžky. Nabídne i balneoprovoz pro veřejnost. Primárně ale bude určená pro léčbu pooperačních stavů a pro pacienty například po mozkové příhodě.

Po rozšíření projektu o vysokoškolský kampus a vzhledem k aktuálním cenám na stavebním trhu se náklady na přestavbu odhadují na 1,7 miliardy korun.

autoři: Monika Červená , nkr
Spustit audio