Chov poštovních holubů a jejich trénování

15. únor 2014

Jak vytrénovat poštovního holuba, jak ho udržet v dobré zdravotní kondici - také o tom jsme si povídali s chovatelem poštovních holubů Alešem Bukovským z Plzně-Litic.

Podle něj je poštovní holubářství až adrenalinovým sportem, se kterým se snoubí láska ke zvířatům.

Jako každý sportovec, i poštovní holub trénuje, a to už od holouběte. Chovatelé holoubata vyvezou nejprve několik málo kilometrů od jejich holubníku, vypustí je a holoubci si tak nacvičují návrat. Trasy se postupně prodlužují. Na závodech holoubata létají trasy krátké, do 200 kilometrů, nebo střední, do 400 kilometrů.

Dospělý „závodník“ je pak schopen urazit i přes tisíc kilometrů. Pokud jde o způsob chovu, v současné době bývá častý takzvaný „vdovský systém“ – holubi a holubice bydlí odděleně, v jiné holubárně.

Holub hřivnáč

Založení chovu poštovních holubů je ovšem podle chovatele Aleše Bukovského není žádnou levnou záležitostí, prozradil Soně Vaicenbacherové. Kromě potřebného vybavení pro chov a závodění, které samo o sobě něco stojí, je třeba pořídit právě holuby.

„Závodník“ přijde na 500 korun. Pokud se vám to zdá hodně, zaměřte pozornost na kolébku poštovního holubářství - Belgii. Tam za špičkové holuby požadují i miliónové částky.

Spustit audio