Dětskou komedii Pověsti Vašeho kraje představí karlovarské Divadlo Husovka

8. březen 2019 09:30

Příběhy inspirované Zdeňkem Šmídem upravil pod názvem herec a principál Pouličního divadla Viktor Braunreiter. Uvedou je herci Divadelního studia D3.

Viktor Braunreiter je spojený se svéráznými úpravami pověstí. Otevřeně přiznává, že jeho příběhy jsou spojené s mystyfikacemi, které přecházejí v úplné lži. „Když si přečtete legendy našeho Karlovarského kraje, tak, jak je vyprávěli jeho dávní obyvatelé, zjistíte, že jsou velmi syrové a nejsou vypointované. Ve chvíli, kdy je chcete zdramatizovat, musíte trochu lhát, aby se divák měl na co dívat a čemu se smát,“ popsal svou práci na povídkách Braunreiter.

Je Karlovarský kraj něčím specifický, co se pověstí týká? „Rozhodně ano. V našem kraji se vždy žilo velmi těžce, zvlášť na horách. Nikdo nedostal nic zadarmo. A tak bytosti z pověstí také nedají nikomu nic zadarmo. Stejně, jako byla krutá příroda, jsou kruté i ony. Ale ve chvíli, kdy se k nim chováte slušně a jste poctiví, se vám odmění,“ popisuje Braunreiter.

V divadle uvidí děti pověsti psané pro představení v plenéru na Chodsku

Jde o čtyři příběhy, které si vyprávějí poutníci, aby jim cesta lépe ubíhala. Jeden z nich je o lakomé selce od Poběžovic. Takhle se obořila na příchozí: „Co koukáte, pazdráti? To jste ještě neviděli šetrnou ženskou? Co se divíte? Doba je zlá. Já se za to nestydím. Někdo má a někdo ne. A heleme se, čtyřlístek. Radši ho zbaštím, štěstí neštěstí. Teď jdu slepice k sousedovi nahnat. Ty potvory zmlsaný nenesou, když jim nenasypu, ale z čeho já mám furt brát?“

„Příběhy jsou všude. Všude tam, kde žijí lidé. Když budete dobře poslouchat určitě je uslyšíte. Krajina jich vypráví spoustu. Lidé také lecos řeknou. Vyprávíme příběhy ze statků, polí i lesů. Je jen na vás, jaké příběhy přidáte vy. Bez příběhů totiž není domov,“ uzavírá Viktor Braunreiter. Komedii režíruje Luboš Štěpán.

Pověsti Vašeho kraje zahrají v neděli 10. března od 15 hodin dětem herci karlovarského divadelního studia D3.

autoři: Josef Šorfa , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio