Deváťáci v Dubném se loučili, od září se zdejší škola rozroste

29. červen 2018 16:08

Žáci základních a středních škol prožili poslední školní den. V jižních Čechách si odneslo domů vysvědčení celkem 70 tisíc dětí a studentů.

Písničkou a růží pro každého učitele se loučili žáci deváté třídy na základní škole v Dubném na Českobudějovicku. Pro svého třídního učitele navíc měli jedno speciální překvapení – poukázku do vinárny.

„Asi mi ještě nedochází, že už se neuvidíme,“ komentovala Radka Moravcová, která si na vysvědčení nesla jedinou dvojku. Po prázdninách začne studovat v Českých Budějovicích obchodní akademii. „Já jsem hodně cílevědomá a jednou chci být ředitelkou, takže tohle je škola, která je i přípravou na vysokou,“ dodala.

Ředitel školy Václav Meškan si mnoho volna neužije. Čeká ho příprava na další školní rok a hlavně má na starosti stavební projekt za 50 milionů. Už od září chce otevřít šest nových učeben.

Poslední školní den v Dubném si nenechal ujít režisér Zdeněk Troška. „Můj kolega tady má dva syny. Vyvolalo to ve mně úžasné vzpomínky na školu,“ řekl.

Mobil musí zůstat vypnutý i o přestávce. Ve škole v Bechyni zavedli úplný zákaz

Mobilní telefony ve škole

V Bechyni odzvonilo psaní esemesek pod školní lavicí a děti už nenapíšou post na svůj Facebook ani o přestávce. Základní škola zakázala používání mobilních telefonů, žáci je musí před vstupem do budovy vypnout.

Do školy prý chodil moc rád. „Byl jsem nadšený žák. Opravdu jsem školu miloval a celých 19 let, co jsem tam chodil, jsem seděl vždycky v první lavici u stolu. Já jsem musel být v bezprostředním kontaktu s vyučujícím. Kdyby mě posadili dozadu, což zkusili asi dvakrát, tak okamžitě jiné zájmy, četl jsem si pod lavicí a tak,“ vzpomínal.

Starostka obce Božena Kudláčková ocenila nejlepší žáky z každé třídy. „Nejvíce obdivuji učitelky z první třídy. Když vidíte, jak žáci na začátku nic neumějí a teď umějí všechno, je to obdivuhodné. A samozřejmě když vidíte ty slečny a mládence, kteří vycházejí z deváté třídy, tak se až slzy derou do očí, že začínají novou etapu svého života, přeju jim hodně štěstí,“ doplnila.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio

Související