Do Krumlova se vrátili asijští turisté. Návštěvnost je nižší než před covidem, podle kastelána ideální

1. leden 2024 08:43

Zámecká nádvoří a uličky v centru Českého Krumlova znovu plní asijští turisté. Do města na seznamu UNESCO se postupně vracejí velké zájezdy. I přes oživení turistického ruchu je ale státní hrad a zámek na 65 procentech návštěvnosti oproti době před pandemií koronaviru.

Do Českého Krumlova dorazila například skupina mladých turistů z Číny. „Jsme tady první den, právě jsme přijeli. V Česku budeme čtyři dny, plánujeme pak cestu do Prahy. Teď si chceme prohlédnout zámek a pak si dát večeři,“ říkají. Je to jejich první cesta do Evropy od vypuknutí pandemie koronaviru.

Návrat asijských turistů pozoruje ilustrátor Jindra Čapek, který bydlí v podzámčí. „Potkávám velmi pestrou společnost turistů. Před covidem bylo hrozné, že to byly obrovské skupiny, bylo to, jako když se řítí ze zámeckých schodů lavina, která vůbec nerespektuje jedince. Takový turismus mi vadí, ale když je tu hodně lidí, kteří mají dobrou náladu, tak je to dobré,“ popisuje.

Českokrumlovský zámek, který má díky hradnímu muzeu celoroční provoz, evidoval během prosince zvýšený počet turistů z Asie. „Prosinec byl velké překvapení z hlediska počtu návštěvníků i vůči předchozím letům. Za prosinec jsme měli přes pět tisíc návštěvníků a samozřejmě zcela převažují asijští turisté, kteří právě mají období cestování,“ uvádí kastelán Pavel Slavko.

Čtěte také

Stále ale není tak silné zastoupení turistů z pevninské Číny jako v letech 2018 a 2019. „Teď vidíme, že je to spíš mix, Tchaj-wan, Japonsko, Čína a Indonésie. Velmi překvapivá je i návštěvnost z Indie. Celé rodiny se začaly zhruba od června objevovat v Českém Krumlově, což je velmi zajímavé,“ popisuje kastelán.

Zámek má zhruba 65procentní návštěvnosti oproti době před covidem. V roce 2019 dorazilo na památku rekordních 360 tisíc lidí, v uplynulém roce 2023 přes 240 tisíc. „V předcovidové době už jsme hovořili o over turismu, tedy přeturistováno. Současný stav považujeme za optimální jak z hlediska návštěvníka, který se netlačí, má prostor, může vnímat a sledovat, tak z hlediska našich údržbových, provozních, průvodcovských kapacit,“ komentuje Pavel Slavko.

Díky návratu asijských turistů má město Český Krumlov víc vybraných poplatků za stání zájezdových autobusů. V roce 2023 podle mluvčí radnice Petry Nestávalové přijelo zhruba 10 tisíc autobusů a tržby přesahují 10 milionů korun. V roce 2019 to bylo přes 20 milionů korun.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související