Domácí prasátko jako mazlíček potřebuje mantinely. Jinak vám přeroste přes hlavu

23. duben 2024

Chovatelka Alena Klímová si z útulku místo psa přivedla miniprasátko. Původně myslela, že to bude jen na pár týdnů, ale Cassie běhá po zahradě už 8 let. Každý náročnou péči o tvrdohlavé prasátko nezvládne a taková zvířata pak končí špatně. Český klub majitelů prasátek chovaných v domácnosti se potom snaží zajistit jim nový domov.

Alena Klímová jako velká milovnice zvířat chová psy a kočky, ale před časem k nim přibyl poměrně netradiční domácí mazlíček - malé prasátko. Kdysi totiž ve filmu viděla, jak si dívka vyšla ven s prasátkem na vodítku. Začala hned zjišťovat, co takový chov obnáší a první malé prasátko si přinesla domů zabalené do trička.

Na začátku neměla s chovem žádné zkušenosti, takže prasátko zkoušela vychovávat jako psa, což prý není úplně dobrý nápad. „Takové prasátko využívá všechny své schopnosti, aby vám zničilo život,“ směje se chovatelka. „Bude dělat vždycky to, co chce samo.“

Každé prase je osobnost

„Každé prase je osobnost,“ říká členka Českého klubu majitelů prasátek chovaných v domácnosti Alena Klímová, která se v současnosti stará už o druhé prasátko. Pojmenovala ho Cassie. Když byla Cassie malinká, někdo ji pohodil u popelnice na Žižkově a strážníci ji převezli do útulku v pražské Troji.

Cassie nejraději odpočívá na sluníčku

Od té doby povyrostla a teď váží víc než její majitelka. Když se Cassie na terase rozvalí pod stolem, pořádně to pleskne, přesto patří stále do kategorie miniprasátek. „Když má prasátko 64 kilo, tak máte celkem vyhráno, protože mají i 120 a pořád to jsou miniprasátka. Opravdu, dospělá prasata, myslím ta jateční, tak mají v jejím věku i 300 kilo,“ vysvětluje Alena Klímová.

Z nudy prasátka tropí neplechu

Na internetu najdete případy, kdy si lidé pořídili roztomilé prasátko, se kterým si potom nevěděli rady. Prasátka z nudy tropí neplechu, jsou hlasitá a dokážou se svým pánem pěkně manipulovat. To, co platí na psy, se u prasátek míjí účinkem. Těžké období pro chovatele nastává v době, kdy je prasátkům asi rok a půl a dostaví se u nich puberta. Teď je Cassie 8 let a za chovatelkou běhá jako pes. Za piškot splní i drobné úkoly. Její apetit je nekonečný, při chuti je stále. Čas nejraději tráví poleháváním na sluníčku na zahradě.

Jak se prasátko naučí, aby okrasnou zahradu kompletně nezničilo? „Nesmí rýt nikde. Oni jsou skutečně inteligentní a tak, jako se naučí na čůrání venku, neexistuje louže doma, tak se naučí i tohle,“ říká chovatelka. Důležité je prasátko nikdy netrestat a zkusit odvést jeho pozornost od nežádoucího chování piškotem. Je nutné být ale ve střehu. Po pamlscích se takové prasátko žene hlava nehlava a může vás i poranit.

Jaké zkušenosti s miniprasátkem má Alena Klímová? Poslechněte si v reportáži Báry Kvapilové.

Spustit audio