Dražba filmových klapek na Zlín Film Festivalu v neděli vynesla více než dva a půl milionu korun

26. květen 2019 19:58

Část výtěžku poputuje na nadační fond Filmtalent Zlín, který bude peníze rozdělovat úspěšným filmovým projektům začínajících filmařů přihlášených do letošního ročníku.

Dražba umělecky ztvárněných filmových klapek v neděli na zlínském filmovém festivalu vynesla 2,65 milionu korun. Jde o rekordní částku, loňský ročník překonala dražba téměř o čtvrt milionu. Největší zájem byl o klapku Jaroslava Němečka, ilustrátora Čtyřlístku, který letos slaví 50 let vzniku. Vydražena byla za 85 tisíc korun. "Aukce klapek je tradiční součástí filmového festivalu pro děti a mládež. Výtěžek půjde na podporu začínajících filmařů," řekla mluvčí festivalu Kateřina Martykánová.

Výtěžek je letos vyšší i přesto, že se dražilo méně klapek. Letos se dražitelé ucházeli o 123 uměleckých děl, loni do aukce přispělo svými díly 147 výtvarníků. "Druhá nejvyšší částka byla za klapku Kristiana Kodeta, která se vydražila za 65 tisíc korun. Třetí byla klapka Kateřiny Müller s motivy Krtečka, která se vydražila za 56 tisíc korun. Zajímavostí je, že osm klapek putuje do zahraničí," uvedla mluvčí festivalu.

Klapky si mohli návštěvníci festivalu prohlédnout v Kongresovém centru

Dražba trvala téměř šest hodin, zapojilo se do ní podle organizátorů více dražitelů než loni. "Zájem byl velký, i celkové částky, za které se dražilo, byly v průměru vyšší než loni," uvedla Kateřina Martykánová. Do ztvárnění klapek se letos pustila také Iva Hüttnerová, Jiří Slíva, Ivan Baborák a zlínští výtvarníci František Květoň a Miroslav Göttlich, kteří přispívají svou klapkou každoročně.

Část dnešního výtěžku poputuje podle mluvčí festivalu na nadační fond Filmtalent Zlín, který bude v úterý peníze rozdělovat úspěšným filmovým projektům začínajících filmařů přihlášeným do letošního ročníku.

Projekt Salon filmových klapek začal v roce 1998. V předchozích 21 ročnících vzniklo 2369 klapek, které byly vydraženy za 32,9 milionu korun. Nejúspěšnější byla dosud klapka Libora Vojkůvky nazvaná Touhy plná, klapka rozevřená. V roce 2008 za ni dal kupec 199.000 korun. Před dražbou se klapky v podobě uměleckých děl vystavují na několika místech České republiky.

zdroj: ČTK
Spustit audio