Edgar Allan Poe: Brýle

3. leden 2020

Poe, jak ho možná ještě neznáte. Humornou povídku amerického autora čte Jiří Ornest. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Pokud bychom měli jmenovat velikány americké literatury, rozhodně by byl hřích opomenout Edgara Allana Poea. Tento mistr detektivky, fantastických a mystických příběhů se narodil v rodině kočovných herců v Bostonu dne 19. ledna 1809. Už během studií, která z finančních důvodů nemohl dokončit, začaly vycházet jeho první básně. Ostatně finanční problémy Poea provázely téměř celý život, často měnil zaměstnání i bydliště, kvůli nevyrovnanosti přicházel o milované ženy.

Mnohé se změnilo v roce 1845, kdy vyšla jeho nejznámější báseň Havran. Poe začal zažívat slávu a úspěch, společnost jím byla ohromena. To vše ale zkolabovalo kvůli přílišné zálibě v alkoholu, který se mu nakonec stal osudným, zemřel předčasně v roce 1849.

Jiří Ornest

Soubor povídek Krajina snů, ze které pochází i text Brýle, představuje Poea v novém a nezvyklém světle. Poe je znám především díky mystickým a detektivním dílům, zde ale taková témata téměř nenacházíme, texty jsou humorné, lehké, autor si hraje se slovy.

Brýle jsou příběhem Napoleona Bonaparte Froissarta, který kvůli dědictví přijme nové příjmení Simpson. Simpson se během divadelního představení zamiluje do krásné dívky, okatě si ji prohlíží a dokonce proběhne letmý kontakt, kráska se na Simpsona usměje. Probudí se v něm hluboké city a je rozhodnutý lásku svého života – lásku na první pohled – najít a okamžitě pojmout za manželku.

Ve druhém díle adaptace povídky se Simpson pokouší pro svou milovanou udělat maximum, překonal by jakoukoliv překážku. Problematickým se ale ukáže jeho odvěký handicap, oční vada, která mu do jisté míry překazí odvážné plány.


Účinkuje: Jiří Ornest

Překlad: Josef Schwarz Červinka
Režie: Josef Schwarz Červinka
Natočeno v roce 1993.

autoři: Dominik Mačas , Barbora Petrovická
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.