Festival Řetízkárna: Přijďte se pobavit, užít si víkend a zároveň pomoct jedinečné památce

30. duben 2024 12:45

Festival Řetízkárna se vrací ve velkém stylu! Letošní ročník slibuje víkend plný zábavy, hudby a kulturních aktivit, a to vše ve prospěch záchraně jedinečné památky – řetízkové šatny na Rovnosti.

Festival se bude konat od 31. května do 2. června 2024. Hlavní program se bude konat přímo v Krušných horách, a to na dvou místech současně. Hlavním tahákem bude návštěva řetízkové šatny z 50. let, která prošla dlouhým procesem rekonstrukce a přeměny díky úsilí Spolku Političtí vězni.cz a řady dobrovolníků.

Čtěte také

Dne 1.6.1961 byl zrušen jeden z největších československých lágrů a přilehlý důl určený pro těžbu uranové rudy pro Sovětský svaz na jáchymovské Rovnosti. Jako jediná původní památka se na místě dochovala řetízková šatna, takzvaná Řetízkárna.

Spolek Političtí vězni.cz ji vykoupil v roce 2022 a od té doby usiluje o její obnovu a proměnu v komunitní a vzdělávací centrum. „Chceme Řetízkárně vrátit život, který si zaslouží,“ uvedl Tomáš Bouška, předseda spolku Političtí vězni.cz. A právě skrze pořádání různých vzdělávacích a kulturních akcí se tato vize stává skutečností.

Benefiční trojkoncert, procházka i truhlářský workshop

Festival Řetízkárna bude vrcholem těchto aktivit. Začne benefičním trojkoncertem na jáchymovské Šlikově věži, který odstartuje večer 31. května. Návštěvníci se mohou těšit na vystoupení Vítkova kvarteta, Veteránů studené války a The Primitives Group.

Čtěte také

Sobota bude patřit samotné řetízkové šatně, kde se bude odehrávat hlavní dění festivalu. Program zahrnuje komentovanou procházku po Naučné stezce Jáchymovské peklo, hudební vystoupení, tématické přednášky, dětské workshopy i promítání filmů.

Neděle nabídne komornější program včetně komunitního brunche, debaty o odkazu Skautského oddílu Velena Fandrlika založeného v lágru Rovnost a povídání o archeologických nálezech na místě. Během celého víkendu budou návštěvníci mít možnost zapojit se do truhlářského workshopu pod vedením Marcela Vajnara.

Organizátoři zvou na víkend plný zajímavých setkání, zábavy a především autentický zážitek. Více informací a detailnější program najdete na webu https://retizkarna.cz/.

autor: nkr
Spustit audio