Francis Scott Fitzgerald: Směnka a další povídky

20. prosinec 2019

Soužení nakladatele s vydáním knihy, alkoholické opojení a kuřácká vášeň nebo vdavky ztřeštěné milionářské dcerky – to jsou jen některé z námětů pro humorné a parodické povídky amerického spisovatele Francise Scotta Fitzgeralda. Nejen z českého souboru jeho dosud nevydaných textů Za tebe bych život dal čte Ivan Řezáč. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Směnka

Ta kniha byla komerční tutovka. Alespoň se to tak nakladateli zpočátku zdálo. Humornou povídku Směnka napsal Francis Scott Fitzgerald ve svých 23 letech, v době, kdy už slavil úspěch se svým prvním románem Na prahu ráje. Satira nakladatelského světa je tedy ozvěnou i jeho zkušeností s knižním byznysem. Směnka se odehrává v období po první světové válce a autor se v ní vysmívá dobové knižní produkci zaměřené na spiritismus a osobnostní rozvoj, která v poválečné duchovní prázdnotě dosáhla komerčního rozkvětu.

Ztracené desetiletí a Díky za ten oheň

Alkoholické opojení je téma, ke kterému se Fitzgerald ve své prozaické tvorbě opakovaně vracel. Nekonečný večírek „jazzového věku“ se na něm značně podepsal a démon alkohol ho pronásledoval celý život. Postava Louise Trimbla z povídky Ztracené desetiletí s autorem v mnohém sdílí nabyté zkušenosti.

Naopak povídka Díky za ten oheň je pro Fitzgeraldovu tvorbu poněkud netypická. Zázračný příběh obchodní cestující s dámským prádlem časopis New Yorker dokonce nejprve odmítl otisknout. Text byl uveřejněn nakonec až po 76 letech od napsání – za bouřlivé reakce čtenářů.

 Herec Ivan Řezáč při natáčení minutové hry Soukormý pozemek

Londýnský Tarquinius

Povídku Londýnský Tarquinius napsal Francis Scott Fitzgerald už za svých studií na Princetonu. Později uvedl, že v době, kdy vznikla, měl utkvělou představu, že se stane básníkem, a nechával si záležet na vyznění každičké věty. Doslova píše, že se „hrozil plytkosti ve stylu i v ději“. Parodický příběh nás zavádí do renesančního Londýna, ale svým názvem i dějem odkazuje až do časů starého Říma, kde se odehrál slavný tragický příběh zneuctěné Lukrécie. 

Gracie na moři

Ve třicátých letech pracoval F. S. Fitzgerald na scénáři k filmu Gracie na moři. Měla to být bláznivá fraška psaná na míru hollywodské herecké dvojici Georg Burns – Gracie Allenová. K realizaci snímku nakonec nedošlo, zbyla jen Fitzgeraldova filmová povídka, která děj komedie dopodrobna popisuje: reklamní agent dostane zapeklitou zakázku – musí provdat ztřeštěnou milionářskou dcerku. Autor řetězí jednu groteskní zápletku za druhou, a když se nakonec rozpletou, v dálce už zní zvony svatební. 

Pozdrav Lucy a Elsie

Povídku Pozdrav Lucy a Elsie můžeme vnímat jako moderní zpracování námětu Turgeněvových Otců a dětí. Fitzgerald ji napsal v závěru třicátých let, po návratu z Kuby, kam také situoval děj příběhu. Náhodně otevřený dopis s popisem milostných avantýr vyvolá u otce obavy o budoucnost svého dospívajícího syna. 

Účinkuje: Ivan Řezáč

Překlad: Petr Eliáš (Směnka, Díky za ten oheň, Gracie na moři a Pozdrav Lucy a Elsie), Vlasta Dvořáčková (Ztracené desetiletí), Zdeněk Beran (Londýnský Tarquinius)
Připravil: Dominik Mačas
Mistr zvuku: Ondřej Franěk
Režie: Jakub Doubrava

Natočeno v plzeňském studiu Českého rozhlasu v roce 2019 (premiéra).

Povídky Směnka, Díky za ten oheň, Gracie na moři a Pozdrav Lucy a Elsie vyšly v roce 2018 v českém souboru dosud nevydaných Fitzgeraldových textů Za tebe bych život dal. Povídka Ztracené desetiletí vyšla v odeonském souboru Takový pěkný pár v roce 1986.

Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.