Jak nakládat houby?

6. září 2014

Neříkejte, že teď v září nepůjdete ani jednou na houby. Nám houbařům se letos daří, dokonce se takřka pravidelně stává, že hub je tolik, že je nemůžeme rychle spotřebovat. A teď nastává otázka - co s nimi? Nejstarším a asi nejrozšířenějším způsobem uchovávání hub je sušení.

Velmi oblíbené je také nakládání hub – a právě u něj se teď zastavíme se Soňou Vaicenbacherovou a plzeňským mykologem Svatoplukem Holecem.

Nejdřív si houby k nakládání připravíme – očistíme je, nakrájíme na kousky, malinkaté plodnice můžeme nechat celé. Pak houby opereme pod vodou a šup s nimi do hrnce.

Octový nálev na houby podle několikanásobného vítěze soutěží „Houby v octě“ Jaroslava Burdy z Jablonce nad Nisou:

Košíky s houbami

Houby vyčistíme, nakrájíme na přiměřeně velké kousky a předvaříme – ještě v den sběru: Ve velkém hrnci, naplněném houbami téměř do poloviny, houby předvaříme v co největším množství vody. Na 1 litr vody použijeme 1 rovnou polévkovou lžíci soli, 6 kuliček pepře, 2 kuličky nového koření a 1 bobkový list. Můžeme přidat kořenovou zeleninu, zvláště celer.

Houby předváříme podle jejich tvrdosti 10 až 20 minut. Po celou dobu varu sbíráme vzkypělou pěnu a případné nečistoty. Vývar slijeme a houby opláchneme studenou vodou. Pokud jsme použili kořenovou zeleninu, odstraníme ji a dále již nepoužíváme.

Nálev:

Zavařené houby

¼ litru 8% octu, ¾ litru vody, 20 g soli, 50 g cukru, 7 tablet umělého sladidla, 1 bobkový list, 1 hřebíček, 5 kuliček nového koření, 15 kuliček pepře, 1,5 lžičky hořčičného semínka a 0,5 lžičky koriandru

Postup:

Vše necháme 5 minut povařit, přecedíme, koření rovnoměrně rozdělíme do sklenic. Předvařené houby necháme dobře okapat a plníme spolu s čerstvou zeleninou – cibulí, mrkví, celerem, případně květákem, paprikou, brokolicí, patisonem a koprem – asi do ¾ obsahu sklenice. (Musí zbýt dostatek místa pro nálev.) Do každé skleničky přidáme pro vyvážení chuti malý kousek feferonky. Uzavřené sklenice sterilujeme zcela ponořené ve vodě 25 minut při 100 °C.

Spustit audio