Jak nakupovat brambory

18. listopad 2002
Dobrá rada

Brambory se staly běžnou součástí našeho jídelníčku. Už dávno nepatří mezi nejlacinější potraviny nebo, jak se dříve říkávalo, jídlo chudých. Jakost pozdních konzumních brambor určuje vyhláška Ministerstva zemědělství. Spotřebitele většinou čísla ani paragrafy nezajímají a proto jsme se ptali, jak by měly brambory prodávané v obchodech vypadat.

Beránek: Hlízy konzumních brambor musí vzhledem odpovídat deklarované odrůdě, musí být zdravé, čisté, pevné, nedeformované, nenamrzlé, bez pachu a příchutí. Dále musí vykazovat pevnou slupku, klíčky nesmí být větší než 3 milimetry a nemít šedé, modré nebo černé skvrny pod slupkou, zasahující do hloubky dužniny nad 5 milimetrů. Celkem je dovoleno 6 procent s vadou, z toho 1 procento napadených hnilobou.

Vysvětluje Jiří Beránek z České zemědělské a potravinářské inspekce v Plzni. Brambory by měly být při prodeji označeny, mimo jiné, názvem skupiny, odrůdy, u dovozových i zemí původu a co je pro nás spotřebitele nejdůležitější, varným typem, který je označen písmeny A, B nebo C. Ten určuje jejich použití.

Beránek: Varný typ A musí mít pevnou konzistenci, být lojovitý a nerozvářet se. Tento typ je vhodný do salátu i jako příloha. U varného typu B se vyžaduje polomoučná, polopevná, nerozvářivá až slabě rozvářivá konzistence. Jsou vhodné pro přípravu všech druhů jídel, zejména jako příloha. Brambory typu C mají měkkou, moučnou, středně rozvářivou konzistenci. Upravují se jako kaše nebo těsto.

Jednotlivým odrůdám lze přiřadit i kombinaci varných typů. Kombinovat se mohou pouze sousedící varné typy.

Beránek: Při nákupu se podívejte, zda dužnina není vadná, šedá, černá nebo modrá. Takové brambory ke kuchyňskému užití nekupujte.

U balených brambor se vám může stát, že koupíte brambory nekvalitní. Ty můžete reklamovat do 8 dnů po koupi a to na základě vystavené účtenky.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio

Více z pořadu